Condemnen Sanitat per la mort d’un pacient a Alcoi després d’aplicar-li anestèsia local

La víctima, un veí de Cocentaina de 57 anys, anava a ser operat d’una hèrnia.

Imatge exterior del sanatori de Sant Jordi d’Alcoi
Imatge exterior del sanatori de Sant Jordi d’Alcoi

La Conselleria de Sanitat i el sanatori Sant Jordi d’Alcoi (Alcoià) han sigut condemnats a indemnitzar amb 45.000 euros una dona per la mort del seu marit, un veí de Cocentaina de 57 anys, després de rebre l’anestèsia intradural en el preoperatori d’una hèrnia inguinal. El decés va ocórrer el 27 de novembre de 2014. 

El pacient, que era al·lèrgic als medicaments antiinflamatoris, no va arribar a ser operat. Immediatament després de la dosi d’anestèsia, a la taula de quiròfan va patir una insuficiència respiratòria i cardiorespiratòria, que el personal mèdic no va poder revertir. 

Encara que l’autòpsia no ha pogut determinar la relació causa efecte en el decés, i que la sentència exclou específicament la possibilitat d’una “reacció al·lèrgica a l’antibiòtic subministrat”, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha estimat la petició de “dany desproporcionat” de l’associació El Defensor del Pacient.

El lletrat que ha dut el cas, Ignacio Martínez, ha explicat a À Punt que l’admissió d’aquest principi de “dany desproporcionat” suposa invertir la càrrega de la prova des de l’acusació ─que hauria de demostrar que hi hagut mala praxis─ cap al servei mèdic. El tribunal l’ha estimat per entendre que hi ha hagut una resultat “desproporcionat” com a resultat d’una intervenció menor i, en conseqüència, condemna Sanitat i el centre que va atendre el pacient tot i no poder determinar les causes concretes de la mort d’aquest.

Contra sentència pot presentar-se recurs de cassació.

També et pot interessar