Condemnen el Ministeri de Justícia a indemnitzar amb 78.000 euros una família valenciana per negar-li l'assistència jurídica gratuïta

L’Audiència Nacional ha reconegut que la parella va prescindir de serveis mèdics, sanitaris i assistencials que necessitava

Imatge d'arxiu de l'Audiència Nacional
Imatge d'arxiu de l'Audiència Nacional / Óscar Caño / Europa Press

L’Audiència Nacional ha condemnat el Ministeri de Justícia a abonar 78.000 euros a una família valenciana, a la qual no se li va facilitar l'assistència gratuïta que tenia concedida a causa d'un error judicial.

Tot va començar el 2011, quan una parella va interposar una demanda contra un hospital privat de València per les lesions cerebrals que va patir el seu nadó. El jutjat de primera instància va desestimar la demanda i va imposar el pagament de les costes a la família demandant, que va sol·licitar l'assistència jurídica gratuïta, servei que se'ls va negar.

La família va recórrer la sentència del jutjat, mentre que l'hospital va sol·licitar que es tinguera per desistits els pares. El 2015, després d'estudiar els arguments de totes dues parts, l’Audiència Provincial va desestimar el recurs dels pares i els va imposar les costes. 

Com a conseqüència d'aquesta decisió i per a fer front al pagament, durant diversos anys han paralitzat la prestació d'uns serveis mèdics, sanitaris i assistencials que el nadó necessitava. A més, un dels progenitors va haver de deixar la faena per a atendre les 24 hores el menor, el que va derivar en una depressió i un deteriorament físic; també van haver d'hipotecar el seu habitatge.

Transcorreguts dos anys, la parella va presentar una demanda d'error judicial al Tribunal Suprem, que va condemnar el Ministeri de Justícia. Després d'això, la família va acudir a l'Audiència Nacional a fi de reclamar la quantitat imposada i l’administració els ha reconegut també la despesa invertida en la hipoteca i els danys morals ocasionats, una indemnització que ascendeix a 78.000 euros.

També et pot interessar

stats