Condemnen l'INE per no contractar una dona que acabava de ser mare

El Tribunal Constitucional obliga l'organisme a assignar una plaça a la treballadora, descartada per estar de baixa maternal.

Condemnen l\'INE per no contractar una dona que acabava de ser mare
Condemnen l'INE per no contractar una dona que acabava de ser mare

El Tribunal Constitucional ha condemnat per discriminació l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme no va contractar una dona que havia guanyat un procés de selecció de personal i que havia sol·licitat la reserva de la plaça perquè acabava de donar a llum. 

L'organisme li va denegar a la dona la reserva per motius d'urgència i necessitat, i va contractar el segon aspirant millor posicionat, una dona que va demanar una reducció de jornada en incorporar-se, la qual se li va concedir.

En una sentència pionera, el Constitucional s'ha pronunciat a favor de la demandant en entendre que l'actuació de l'INE va ocasionar "una discriminació directa" per raó de sexe i, per tant, va vulnerar l'article 14 de la Constitució. 

La resolució anul·la una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que donava la raó a l'INE, la qual revocava la d'un jutjat de València que va estimar parcialment la demanda de la treballadora, representada pels serveis jurídics de CCOO.

Així, es condemna l'INE a reconéixer la relació jurídica amb efectes retroactius al moment en què es va seleccionar la treballadora (3 d'agost de 2015), a abonar-li 12.791 euros per les retribucions que li correspondrien i les cotitzacions pertinents, així com a una indemnització de 25.000 euros per danys morals.

També et pot interessar

stats