Condemnen a 33 anys de presó l’excap militar d’ETA Txapote per ordenar l’assassinat d’un funcionari de presons

El tribunal imposa la mateixa pena als tres terroristes del comando Ttotto que executaren l’atemptat amb una bomba al cotxe de la víctima.

El tribunal considera provat que Txapote va ordenar l’atemptat
El tribunal considera provat que Txapote va ordenar l’atemptat / Efe

L’Audiència Nacional ha condemnat a 33 anys de presó a l’excap de l’aparell militar d’ETA Javier García Gaztelu, Txapote, i a altres tres etarres per l’assassinat del funcionari de presons Máximo Casado Carrera amb una bomba adossada al seu vehicle el 22 d’octubre de 2000 a Vitòria.

El tribunal considera provat que Txapote va ordenar l’atemptat i que els autors materials van ser els membres del comando Ttotto Íñigo Guridi Lassa, Xabi; Asier Arzalluz Goñi, Santi, i Aitor Aguirrebarrena Beldarrain, Peio.

Relata, a més, que van fer un seguiment al funcionari, amb vigilàncies precises, i que la condició de veí de la víctima d’un dels etarres “va facilitar en gran manera la preparació de l’atemptat”.

A tots quatre els condemna a 30 anys de presó per un delicte d’atemptat terrorista amb resultat de mort i a tres anys més per un delicte de danys amb finalitat terrorista, juntament amb una indemnització de 305.000 euros per a la vídua de la víctima i una altra de la mateixa quantitat per a la filla.

El tribunal ha decidit aplicar-los la pena màxima en entendre que els condemnats van seleccionar la víctima sense cap altre motiu que la seua condició de funcionari de l’Estat, en el marc de l’estratègia d’ETA de pressionar a favor dels seus fins polítics projectant terror al conjunt de la societat.

Máximo Casado Carrera va ser assassinat poc després de les 7:45 hores del 22 d’octubre, quan va produir-se una deflagració en el vehicle que intentava posar en marxa i amb el qual habitualment es desplaçava a la presó alabesa de Nanclares de la Oca. El funcionari de presons va perdre la vida en els moments posteriors a l’explosió a conseqüència del xoc traumàtic i d’una hemorràgia que li va afectar els òrgans vitals.

Per aquest assassinat ja van ser condemnats en un procés judicial anterior Juan Carlos Subijana i Zigor Bravo, per haver proporcionat informació als autors materials sobre la víctima.

Representant de la línia dura d’ETA

L’etarra Txapote va representar la línia dura d’ETA en l’última etapa de la banda terrorista, fins que el detingueren a França el 2001. L’han condemnat, entre altres, pels assassinats de l’exregidor del PP Miguel Ángel Blanco; el que fou vicelendahakari socialista Fernando Buesa i el seu escorta, Jorge Díez Elorza; l’històric dirigent del PSE Fernando Múgica; el diputat del PP al Parlament basc Gregorio Ordóñez; el periodista José Luis López de Lacalle i dos guàrdies civils que ETA va matar a Sallent de Gállego, a Osca.

També et pot interessar

stats