Condemnats quatre exdirectius de FGV a 22 mesos de presó per l’accident de metro

Les víctimes celebren el “final digne” del cas però troben a faltar un perdó “que isca del cor” per part de les persones acusades.

Imatge de part dels acusats en el juí de l'accident del metro de València

L’Audiència de València ha condemnat quatre exdirectius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a un any i deu mesos de presó per l’accident de la Línia 1 de Metrovalència, que el 3 de juliol del 2006 va costar la vida a 43 persones i va causar 47 ferits.

La vista estava assenyalada per a aquest dilluns, quasi catorze anys després de l’accident, amb huit exresponsables de l’empresa pública al banc dels acusats. No obstant això, hi ha hagut un acord entre les parts pel qual quatre acusats han reconegut els fets i s’han retirat els càrrecs per als quatre restants, entre ells, la que fora gerent d’FGV, Marisa Gracia.

Les acusacions han qualificat els fets de “demolidors” i han criticat la magistrada que va instruir el procediment, que va arxivar en tres ocasions la causa i la mateixa Audiència va ordenar reobrir. “No volem venjança, sinó justícia”, afirmen els familiars.

Els condemnats no ingressaran a la presó

L’execució de la pena, que segueix la petició de la Fiscalia, ha quedat suspesa després d’aplicar els atenuants per dilacions indegudes i reconeixement dels fets. Les quatre persones que s’han declarat culpables són l’excap de la Línia 1, Sebastián Argente; l’exresponsable d’Auditoria per a la Seguretat i Circulació, Juan José Gimeno; l’exdirector adjunt d’Explotació, Vicente Contreras; i l’exdirector tècnic, Francisco García. Així es retira l’acusació a Marisa Gracia; l’exdirector d’Operacions, Manuel Sansano; l’excap de Tallers de València Sud, Luis Miguel Domingo Alepuz; i l’exresponsable d’estudis i projectes Francisco Orts.

L’exgerent no reconeix cap responsabilitat

Marisa Gracia, exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana en el moment de l’accident, s’ha desvinculat del sinistre i ha dit, en eixir de la Ciutat de la Justícia, que no reconeix cap tipus de responsabilitat i que dorm "molt tranquil·la".

Les víctimes troben a faltar un perdó “que isca del cor”

Les víctimes han celebrat el “final digne” del cas, però han trobat a faltar un perdó “que isca del cor” per part de les huit persones que s'han assegut al banc dels acusats. Després de més d’una dècada de judicis, lamenten que encara han quedat “moltes coses en el camí”, com el fet que no s’han assumit responsabilitats polítiques.

En qualsevol cas, ha reivindicat que s'han atés les seues reivindicacions: que la responsabilitat era de l’empresa i no del conductor. “No podia ser que els directius, les persones realment amb poder, isqueren impunes”, ha apuntat la presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote. Malgrat el camí dur, la germana d’una de les 43 víctimes del accident ha assegurat que ha valgut la pena.

També et pot interessar

stats