Condemnats dos policies nacionals per agredir un detingut a la comissaria de Sapadors

La sentència imposa un any de presó, dos de suspensió com a agents policials o de seguretat i l'obligació d'indemnitzar la víctima amb 3.000 euros de manera conjunta

La comissaria de la Policia Nacional que acull el CIE de Sapadors a València en una imatge d'arxiu
La Comissaria de la Policia Nacional a Sapadors, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Audiència de València ha condemnat dos policies nacionals per agredir i humiliar un detingut que es va orinar als calabossos de la comissaria de Sapadors, a la ciutat de València, a penes d'un any de presó, dos de suspensió com a agents policials o de seguretat i l'obligació d'indemnitzar la víctima amb 3.000 euros de manera conjunta. Els fets van ocórrer el 29 d'agost de 2019.

Els agents resulten condemnats per un delicte contra la integritat moral i, en el cas de l'autor material de l'agressió, també per un delicte menys greu de lesions. És el primer dels dos delictes el que comporta un càstig més dur, un any de presó i dos de suspensió per a cadascun dels agents penats, a més de la citada indemnització conjunta de 3.000 euros per a la víctima. El segon delicte, del qual és culpable només un dels dos agents, queda en multa i una altra indemnització, aquesta de 1.215 euros.

"El nucli de l'atac a la integritat moral és la sensació d'humiliació i decosificación que té la víctima perquè resulta agredida en el que és més essencial de l'individu: la seua dignitat d'ésser humà", recorda el tribunal.

La sentència explica que, el dia dels fets, la víctima, que havia sigut detinguda per un delicte contra la salut pública, va sol·licitar reiteradament anar al bany. Els agents de Policia Nacional a càrrec de la vigilància eixa nit li van indicar que estiguera tranquil i que, una vegada acabara amb la paperassa relativa a la seua detenció, seria portat al servei. Amb tot, el detingut continuava insistint i va acabar acostant-se a la porta de la dependència i orinant en el sòl.

Immediatament, els dos acusats van entrar a les dependències i un d'ells, segons considera provat la sentència, "va començar a colpejar al detingut, propinant-li amb les mans diversos colps al cap, així com una punyada al costat esquerre". Després, el va agarrar per la part posterior del coll, "tirant-lo al sòl, mentre el detingut es protegia el cap amb els braços, rebent aquest a continuació una puntada a l'altura del costat esquerre, donant-li novament amb la mà dos colps més al cap, sense que, ni abans ni durant el desenvolupament de l'agressió, el detingut haguera provocat o intentat defensar-se'n d'alguna manera".

La sentència continua afirmant que, "durant el temps que es va perllongar l'agressió, aproximadament un minut, el segon acusat va incomplir els seus deures de custodi, va mantenir una actitud passiva, merament contemplativa i sense fer res per a evitar l'agressió del seu company al detingut, a qui no va auxiliar ni durant l'agressió, ni amb posterioritat a aquesta, deixant el detingut en el sòl quan els acusats van eixir de la citada dependència".

Aquest relat de fets es basa, fonamentalment, en "l'enregistrament" realitzat per la càmera de seguretat disposada a les cel·les dels calabossos, que va ser durant el juí i que és d'una gran claredat, segons assenyala el tribunal.

També et pot interessar

stats