Condemnada a dos anys de presó una dona per cobrar durant 24 anys la pensió d'orfandat del seu germà mort

L'acusada va ingressar un total de 174.776 euros per no comunicar el decés ni a la Seguretat Social ni a l'entitat bancària on li ingressaven els diners

Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València / GVA

La secció quarta de l'Audiència de València ha condemnat a dos anys de presó una dona que va cobrar durant 24 anys la pensió d'orfandat del seu germà que havia mort i sense que comunicara el decés ni a la Seguretat Social ni a l'entitat bancària on li feien l'ingrés. El banc ha sigut declarat responsable civil subsidiari per no comprovar si el titular de l'ajuda estava viu.

Així consta en una sentència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), després del judici en el qual acusada va reconéixer els fets, una confessió a la qual s'uneix la documental aportada en la causa, en la qual figuren els ingressos mensuals en l'entitat i les extraccions successives de diners per part de la dona.

La sentència considera provat que l'acusada, des d'abans del 1996, va assumir la guarda del seu germà, que tenia reconeguda per la Seguretat Social una pensió d'orfandat que, en aquell moment, ascendia a 675 euros i que el 2020 era de 726, que l'administració li ingressava en una entitat bancària.

El germà va morir l'1 de maig de 1996, data des de la qual l'acusada va ocultar a la Seguretat Social i a l'entitat la mort, de manera que, fins al març de 2020, van continuar ingressant-li en el compte les quanties mensuals de la pensió, amb un total de 174.776 euros. La dona va disposar d'aquests diners a través de reintegraments en efectiu, compres amb targeta i domiciliació de rebuts.

La sala ha considerat provat que l'entitat bancària no va dur a terme el compliment de la seua obligació de comprovació anual de la pervivència de la pensió, per la qual cosa no va comunicar a la Seguretat Social la defunció. Va ser la germana la que el 26 de febrer va presentar un escrit davant aquest organisme en el qual va informar de la defunció del seu germà pensionista. Per aquest motiu, la sala li imposa dos anys de presó per estafa, el pagament d'una multa de 844 euros i una indemnització a la Seguretat Social de 135.805 euros amb la responsabilitat civil subsidiària de l'entitat bancària.

També et pot interessar

stats