Concentracions de protesta en dos instituts de la Safor en el quart dia d'incidències amb el transport escolar

Les famílies dels IES Joan Fuster (Bellreguard) i Vall de la Safor (Vilallonga) reclamen un transport escolar "de qualitat", que assistisca el "dret a l'educació"

Les famílies de l'alumnat dels IES Joan Fuster (Bellreguard) i Vall de la Safor (Vilallonga) s'han concentrat a les portes dels centres per a reclamar solucions
Les famílies de l'alumnat dels IES Joan Fuster (Bellreguard) i Vall de la Safor (Vilallonga) s'han concentrat a les portes dels centres per a reclamar solucions / À Punt NTC
14 de setembre 2023 - 13:12

Familiars d'alumnes dels instituts de secundària Joan Fuster de Bellreguard i Vall de la Safor de Vilallonga s'han concentrat a les portes dels centres per a reclamar un servei de transport escolar "de qualitat", que assistisca el "dret a l'educació" dels fills i filles, coincidint amb una nova jornada d'incidències, la quarta consecutiva. Les rutes d'arreplegada dels xiquets cap a aquests dos centres de la Safor estan entre les catorze afectades per incidències que opera l'empresa gallega Monbus a la província de València. Entre les queixes recurrents hi ha la falta d'autobusos, les esperes interminables a les parades, els retards, la manca d'experiència d'alguns conductors, la falta de vehicles adaptats i les males condiciones d'aquest. La Conselleria d'Educació ha obert un expedient sancionador a l'empresa, però aquest no ha impedit un nou degoteig de problemes. 

A l'IES Joan Fuster de Bellreguard, han fallat dos dels deu autobusos, contractats per a traslladar 517 alumnes al centre. La presidenta de l'AMPA, Yolanda Tomás, assegura que, tot i que la situació ha millorat respecte del primer dia, continuen els problemes d'organització, i reclama un transport escolar "organitzat i complet". Mentre la solució es resolga, reclamen el "reajustament" dels horaris en les rutes, la revisió dels cinturons de seguretat i una figura de coordinador, que gestiona les comunicacions entre el centre escolar i l'empresa. A la concentració hi han assistit també les alcaldesses de Miramar (Pilar Peiró) i Piles (Cristina Fornet), dues de les localitats amb alumnat afectat. 

Els retards han alimentat la protesta de les mares i pares de l'IES Vall de la Safor (Vilallonga), on estudien alumnes d'onze pobles diferents. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (Fampa) ha criticat la incertesa i l'espera interminable a les parades. "Els autobusos que han passat, han sigut els que venien d'altres rutes i que els han recollit a poc a poc per a fer el favor", denuncia Fampa.  El centre també s'ha vist perjudicat per l'ampliació d'hores lectives que va aprovar Educació a les acaballes d'agost, onze dies abans de l'inici de curs. A l'extensió de la jornada no l'ha acompanyada un augment del servei, per la qual cosa l'alumnat que acabat abans ha d'esperar que acaben les classes de la resta per a poder tornar a casa.

A la protesta s'ha sumat l'alcalde de Potries, Sergi Vidal, després que ha tornat a fallar l'autobús que fa la ruta pel municipi. Vidal ha lamentat la "falta d'informació" sobre el servei i els problemes que està generant a les famílies.

Segons el balanç provisional de Fampa, al CEIP de Pinedo tampoc han funcionat totes les línies. L'autobús que cobria la ruta per al CEE Professor Sebastián Burgos de València s'ha duplicat per a repartir primer l'alumnat de Montcada, la qual cosa ha retardat l'entrada al centre d'educació especial. En un CEE, el Rosa Llàcer de València, sí que s'ha cobert el servei, però no els l'han assegurat per a demà, perquè els han comunicat que no hi ha conductors suficients.

A Pinedo i al CEIP Forn d'Alcedo de València s'han convocat concentracions aquest divendres, si no s'ofereix una solució definitiva al transport escolar, quan culmina la primera setmana de l'inici de curs 2023-2024.

Rovira promet que la situació es resoldrà aquesta setmana

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha assegurat en Les notícies del matí que el problema quedarà resolt aquesta mateixa setmana. Ha assenyalat que el seu departament ha treballat a contrarellotge, fins i tot portant conductors de fora per a garantir el servei, i ha obert la porta a compensar des dels centres educatius les despeses extra que es puguen haver generat per la falta d'autobusos. Segons ha explicat, una vegada adjudicada la contracta, el departament "tenia les mans nugades" i, més enllà de l'expedient, ja no podien rescindir el contracte. 

Un dels autobusos de Monbus, la contracta que està en el centre la polèmica
Un dels autobusos de Monbus, la contracta que està en el centre la polèmica / À Punt NTC

També et pot interessar

stats