Concentració a València per a demanar la reducció de l’IVA al 10% a les perruqueries

L’actual crisi econòmica ha provocat el tancament definitiu de vora 1.600 establiments a les comarques valencianes.

Manifestants del sector perruquer davant la seu tributària de València
Manifestants del sector perruquer davant la seu tributària de València / Europa Press

L’actual crisi econòmica ha provocat el tancament definitiu de prop de 1.600 perruqueries a les comarques valencianes i n’amenaça 16.000 més de tot el territori espanyol –d’un total de 45.000 establiments–. El sector exigeix abaixar l’IVA al 10% i fins que aquest propòsit siga realitat han iniciat una bateria de concentracions a tot el país, la primera de les quals ha tingut lloc aquest dilluns a València.

En aquest context, l’Aliança de Perruqueries, la major organització professional del gremi, ha avançat que es mobilitzarà cada dia 10 fins al final d’any en diverses ciutats espanyoles per a reclamar la consideració de servei essencial i, en conseqüència, una baixada de l’IVA del 21 al 10%. “Patim una injustícia tributària. El 2012 se’ns va apujar l’IVA i actualment som l’únic sector essencial que continua en el 21%”, ha destacat durant la manifestació el portaveu de l’organització José Luis Azañón.

“Les perruqueries estan assumint pèrdues des del 2012. És inassumible”, ha lamentat el president del Gremi de Perruqueria de València, Paco Fortea, en referència als més de 4.000 establiments situats a les comarques valencianes. “Després del confinament la clientela està tornant, però encara no de manera majoritària. Encara hi ha por d’eixir al carrer i la gent no veu necessitat d’arreglar-se precisament perquè s'ix poc al carrer i no hi ha reunions socials”, ha explicat. En el cas de la Comunitat Valenciana, el sector ha comptabilitzat unes pèrdues de 20 milions d’euros mensuals.

“Aquest IVA elevat i l’actual pandèmia han suposat un còctel letal per a un sector que aglutina més de 110.000 professionals a tot Espanya”, ha apuntat Azañón, a més d’alertar que 70.000 d’aquestes persones són autònomes i especialment vulnerables, entre altres aspectes perquè majoritàriament es tracta d’ocupació femenina i jove. “Xicotetes pimes de no més de tres treballadors”, ha precisat.

Segons les dades d’aquest col·lectiu, el sector de les perruqueries ha perdut, cada mes, des del passat quatre de maig, 200 milions d’euros de la seua facturació. Una xifra que pot arribar, d’ací al final d’any, als 1.600 milions d’euros –un 40% del total–. “La falta d’esdeveniments socials, com ara bodes o comunions no ajuda, però el servei de perruqueria és un servei bàsic d’higiene i salut pública”, ha apuntat sobre una situació crítica la qual s’agreuja amb el fet de pagar un impost estàndard. De fet, denuncien que és l’únic sector que no ha recuperat el tribut reduït mentre sí que ho han aconseguit el de veterinària, les funeràries, el cinema, les discoteques i els espectacles o les floristeries.

Durant l’acte de protesta, els perruquers i perruqueres han recordat que 2012 va marcar un punt d’inflexió “dramàtic” en la història del sector, que ja patia una situació crítica. La pujada de l’IVA va provocar una reculada i la degradació d’un sector compost en aquell moment per 48.000 salons de perruqueria i estètica a tot Espanya, i que, a partir d’aquell moment, en tot just dos anys, va perdre prop de 8.000 locals.

També et pot interessar

stats