El con intern del volcà Cumbre Vieja s'afona i la lava ja arriba als 600 metres d'altitud

Durant la vesprada s'ha detectat un nou terratrémol, la deformació del terreny a l'àrea d'erupció i una activitat inconstant, que ha passat de ser molt activa a una interrupció de l'activitat

Imatge del volcà Cumbre Vieja que segons els especialistes mostra una deformació del terreny
Imatge del volcà Cumbre Vieja, que, segons els especialistes, mostra una deformació del terreny / Efe
26 d'octubre 2021 - 20:46

Involcan ha informat en les seues xarxes socials que el con intern del volcà Cumbre Vieja s'ha afonat. Aquesta nova situació ha sobrevingut després que el volcà mostrara una aparent inactivitat i certa "tranquil·litat".

A última hora d'aquest dimarts l'altura de la font de lava arribava d'aproximadament als 600 metres d'altitud.

En aquesta jornada també s'ha sabut que l'àrea de l'erupció del volcà ha mostrat la deformació de quasi deu centímetres del terreny. Aquests canvis detectats podrien anticipar un augment del canal de lava o en l'obertura o tancament d'algun punt d'emissió, segons fons especialitzades.

Terratrémol que s'ha sentit en La Gomera, El Hierro i Tenerife

A més, un terratrémol de magnitud 4,8 ha sigut localitzat aquest dimarts al municipi de Mazo, a 34 quilòmetres de profunditat, ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). S'ha sentit a tota l'illa de La Palma i també a La Gomera, El Hierro i Tenerife.

Aquest és el segon moviment sísmic en magnitud, igual que altres dos anteriors, de quants s'han localitzat a La Palma des que el passat 19 de setembre s'iniciara una erupció volcànica a la zona de Cabeza de Vaca, al sistema de Cumbre Vieja.

El de major magnitud, de 4,9, va ser registrat aquest diumenge, i en el cas del sisme localitzat aquest dimarts s'ha produït a les 17:25 hores.

El terratrémol de magnitud 4,8 localitzat aquest dimarts a La Palma, al municipi de Mazo i a 34 quilòmetres de profunditat, també s'ha sentit a La Gomera, El Hierro i Tenerife.

Activitat inconstant

Pel que fa a l'activitat del volcà, durant aquest dimarts es mostra inconstant. Si durant tot el dia ha presentat moltes erupcions, fins i tot amb piroclastos -com ha informat Involcan en les seues xarxes socials- a última hora de la vesprada ha mostrat una inusual tranquil·litat, que és la que ha acabat amb l'afonament del con intern.

El govern autoritza setanta milions del fons de contingència

D'altra banda, aquest dimarts el Consell de Ministres ha autoritzat l'aplicació del fons de contingència per prop de setanta milions d'euros per a finançar mesures adoptades per a mitigar els efectes econòmics i socials de l'erupció volcànica a La Palma.

Aquest pla es troba regulat en el reial decret llei 20/2021, de 5 d'octubre de 2021. I pel que fa a les ajudes, es concediran de manera directa a beneficiaris, que podran ser persones físiques o jurídiques, o les administracions públiques competents a l'illa.

En particular, per a enguany el reial decret llei contempla ajudes directes per a la compensació dels perjudicis produïts a titulars d'explotacions agràries, ajudes directes per a la compensació dels perjudicis produïts a armadors i tripulants i actuacions en danys en infraestructures, a les quals se sumaran ajudes al finançament d'avals el 2022 per valor de dos milions d'euros.

Planas es reuneix a La Palma amb els sectors afectats

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha viatjat aquest dimarts a La Palma per a conéixer de primera mà els danys ocasionats en l'agricultura, la ramaderia i la pesca per l'erupció del volcà.

Per a reunir-se amb el president del govern de Canàries, Ángel Victor Torres, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en el govern de Canàries, Alicia Vanoostende. Visitaran la central formatgera El Paso, afectada per la lava, i realitzaran un recorregut per la zona.

Per a aquest dimecres el ministre mantindrà sengles reunions amb representants dels sectors agrícoles i ramader i pesquer afectats per la lava a Santa Cruz de La Palma.

També et pot interessar

stats