Les comunitats autònomes obrin a poc a poc la mà amb les restriccions

Sanitat insisteix a fer una desescalada prudent perquè no es tracta “d’avançar de pressa per a després retrocedir”.

Clients en un restaurant de Múrcia
Clients en un restaurant de Múrcia / Marcial Guillén (Efe)

Moltes comunitats autònomes han decidit afluixar ja o en els pròxims dies les restriccions que l’auge de la tercera onada les va obligar a imposar, encara que la crida des de les autoritats sanitàries continua sent el de mantindre-les per a evitar els estralls d’una desescalada ràpida. Així ho van avisant des de fa setmanes el Ministeri de Sanitat, que insisteix en la necessitat de fer una desescalada “prudent” malgrat la millora de les dades. El missatge del govern central és que les comunitats mantinguen les seues mesures encara que s’haja doblegat la corba perquè “no es tracta d’avançar ràpidament per a després retrocedir”.

Andalusia

Manté el tancament perimetral i la limitació de mobilitat entre províncies. Al llarg de la setmana desenes de municipis han alçat el seu tancament perimetral; els últims, Màlaga capital –que ha pogut reprendre juntament amb Almeria la seua activitat no essencial– i altres localitats com Mijas, Fuengirola, Benalmádena, Alhaurín de la Torre, Coín i Cártama. El toc de queda segueix establit entre les 22:00 i les 6:00 hores i les reunions no poden superar les quatre persones excepte convivents, a excepció de vetles i enterraments.

Aragó

Tancament perimetral de la comunitat i de les tres províncies; s’alça a Saragossa capital i Calatayud, encara que es mantenen els d’Alcanyís i Terol. Les limitacions es mantenen fins al 5 de març amb el toc de queda de les 22:00 i les 6:00 hores, les agrupacions a un màxim de 4 persones, i el tancament de les activitats no essencials a les 20:00 hores de dilluns a dijous i a les 18:00 hores els caps de setmana, excepte a la província d’Osca, on el tancament és a les 20.00 hores tots els dies de la setmana.

Astúries

Tancament perimetral de la comunitat autònoma i d’alguns municipis en funció de la seua incidència. Les restriccions (4+), que inclouen aquest tancament perimetral, el de l’interior de bars i restaurants i la prohibició de reunió de més de quatre persones, entre altres mesures, continuaran vigents a Gijón i Oviedo, encara que altres municipis com Cangas de Narcea, Siero, Mieres i San Martín del Rey Aurelio la deixen arrere. El límit de circulació nocturna és entre les 22:00 i les 6:00 hores.

Illes Balears

Sense tancament perimetral. Totes les illes estan en el nivell 4 d’alerta sanitària i es conserva la majoria de mesures de reforç de Mallorca, Eivissa i Formentera fins a l’1 de març. Es prorroguen les restriccions de mobilitat nocturna entre les 22:00 i les 6:00 hores i les restriccions d’entrades i eixides a Eivissa i Formentera. A Menorca continuaran les reunions socials d’un màxim de sis persones i dos nuclis de convivència, i en les altres tres illes segueixen limitades a un únic nucli de convivència. A Mallorca se suavitzen diverses restriccions: des d’aquest dilluns que ve els centres comercials i les grans superfícies comercials podran obrir al 30% de l’aforament i els aparcaments al 50%. Seguiran tancats els caps de setmana i festius. Queden autoritzades les eixides en les residències “una vegada estan tots vacunats”, però amb l’excepció que si estan més de 72 hores fora, quan tornen hauran de tindre una PCR negativa.

Canàries

Manté vigent fins a les 00:00 hores del 28 de febrer el control de proves Covid-19 a viatgers nacionals que arriben a les illes. La mobilitat està restringida entre les 22:00 i les 6:00 hores en totes les illes, incloses aquelles que estan en semàfor verd (alerta 1). Gran Canària baixa al nivell 2 (semàfor groc) d’alerta per Covid a causa de l’evolució favorable de les dades de la pandèmia, Tenerife puja al 2 i Lanzarote i La Graciosa es mantenen en el 4 (nivell marró més alt de risc). Fuerteventura i el Hierro descendeixen a l’1 (semàfor verd, sense risc especial), nivell en el qual seguiran les illes de la Palma i La Gomera.

Cantàbria

Tancament perimetral. Des de dissabte poden tornar a obrir al públic tots els establiments, locals comercials i de serveis, així com els centres i parc, comercials de més de 400 metres quadrats, i torna a permetre l’ús de zones comunes. Els aforaments s’amplien fins al 50% en biblioteques, museus, monuments i altres equipaments culturals, com cinemes, teatres, auditoris o qualsevol recinte destinat a actes i espectacles culturals. Es conserva el veto a l’esport en espais tancats, el toc de queda de 22:00 i les 6:00 hores i el màxim de 6 persones en reunions.

Castella-la Manxa

Tancament perimetral. Des d’aquest dilluns Castella-la Manxa redueix les restriccions a nivell 2 en tota la comunitat, excepte en 11 municipis, que entre altres mesures permet ampliar l’aforament en bars i restaurants i l’assistència de públic a esdeveniments esportius. Això implicar que seguirà prohibit el servei de barra, encara que l’aforament a l’interior dels locals passa al 50% i al 75% en terrasses. La mobilitat nocturna està restringida entre les 22:00 i les 7:00 hores i els grups socials a un màxim de 6.

Castella i Lleó

Aquest dissabte s’ha alçat el tancament perimetral entre províncies, però manté l’autonòmic. També elimina el màxim de 25 fidels en els espais religiosos, però manté les trobades socials en 4 persones. El revés del Tribunal Suprem al toc de queda a les 20.00 hores que va imposar fa un mes l’ha obligat a retardar-lo a les 22:0o hores i fins a les 6:00, tot i que la Junta ha respost amb el tancament de tota activitat no essencial a les huit de la vesprada.

Catalunya

Es prorroguen fins al 28 de febrer el gruix de les restriccions, entre elles el confinament perimetral de comarca tots els dies, franges horàries per a servir menjars en restaurants (07:30 a 10:30 hores i de 13:00 h a 16:30 hores) i el tancament de centres comercials. També manté el toc de queda de les 22:00 i les 6:00 hores i les agrupacions socials d’un màxim de 6 persones de dues bambolles de convivència. S’ha aprovat una flexibilització que permet reprendre activitats extraescolars i altres d’esport i oci per a xiquets en educació infantil i primària i autoritza l’esport federat els entrenaments de més de sis persones i participar en les competicions permeses.

Extremadura

No hi ha ni tancament perimetral autonòmic ni entre províncies ni entre municipis. Aquest dissabte ha ampliat quatre hores l’horari d’establiments comercials fins a les 2:00 hores, quan comença el toc de queda que es prolonga fins a les 6:00 hores. Les reunions en espais públics i privats seran d’un màxim de sis persones excepte convivents, treball o compliment de deure legal; i no es podran celebrar festes, desfilades, processons, romeries ni altres esdeveniments populars. Vetles i enterraments de màxim 10 persones i 15 en la comitiva per a l’enterrament o comiat.

Galícia

Des del dimecres el comerç ha recuperat l’horari habitual fins a les 21:30 hores a la meitat d’aforament. L’hostaleria roman tancada, així com els gimnasos i centres esportius en una comunitat autònoma que es manté tancada perimetralment també en l’àmbit municipal i en la qual el toc de queda comença a les 22:00 h. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha avançat que “bona part” de Galícia començarà aquesta setmana a obrir l’hostaleria, encara que caldrà veure “amb quina intensitat i amb quin horari”.

Comunitat de Madrid

Segueix sense tancament perimetral. Dijous va ampliar el toc de queda de les 22:00 a les 23:00 hores i fins a aquesta hora podran obrir bars i restaurants, encara que no podran admetre nous clients a partir de les deu de la nit. Continuen vetades les reunions entre no convivents dins de domicilis a un màxim de 4. Sí que poden fer-ho en terrasses fins a un màxim de 6 participants. Madrid ha alçat les restriccions de mobilitat en 31 zones bàsiques de salut i set localitats de la regió i ha introduït limitacions en dues àrees noves, per la qual cosa a partir d’aquest dilluns aquestes mesures estaran en vigor en 25 zones i huit localitats.

Comunitat Valenciana

Estan vigents fins a l’1 de març totes les seues restriccions, que inclouen el tancament perimetral de la regió, el tancament de les setze ciutats de més de 50.000 habitants en cap de setmana, el tancament total de bars, restaurants i centres esportius, el toc de queda entre les 22:00 i les 6:00 hores o el tancament a les 18:00 hores del comerç no essencial. Els grups socials estan limitats a 2 persones en espais d’ús públic, tant tancats com a l’aire lliure. En domicilis, només convivents.

La Generalitat permetrà que els bars i restaurants puguen reobrir les terrasses en horari reduït a partir de l’1 de març, però mantindrà l’interior dels locals tancat, segons ha pogut saber À Punt. La Generalitat té previst mantindre el tancament anticipat dels comerços no essencials a les 18:00 hores, però amb quasi tota probabilitat alçarà el tancament perimetral de les 16 ciutats de més de 50.000 habitants, segons ha pogut conéixer À Punt. En canvi, prolongarà el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el toc de queda des de les 22:00 hores a les 6 del matí.

Múrcia

Aquest passat dimecres Múrcia va recuperar la possibilitat de circulació entre quasi tots els municipis de la regió –que segueix tancada perimetralment– i l’obertura de terrasses, excepte en sis municipis. Les reunions socials, siga en terrasses o en espais públics i privats (tant tancats com oberts), poden ser d’un màxim de fins a dues persones que no convisquen en la mateixa unitat familiar. Toc de queda de 22:00 a 06:00 h.

La Rioja

Aquest dilluns ha alçat el tancament per municipis, però el mantindrà en els límits de la comunitat, on es podrà reprendre l’activitat dels sectors no essencials. La reducció de la mobilitat nocturna, que fins ara era de 22:00 a 6:00 hores, passa a ser entre les 23:00 i les 5:00; el nombre màxim de persones en les reunions socials augmenta a sis. Establiments com bars i restaurants obrir amb un aforament màxim del 30% a l’interior i del 75% a les terrasses, sense consum en barra, amb obertura autoritzada fins a les 23:00.

Navarra

S’ha prorrogat 15 dies el tancament perimetral i la prohibició de mobilitat entre les 23:00 a 6:00 hores. Aquest divendres es podrà tornar a obrir amb un aforament del 30% l’interior de bars i restaurants i ampliar la limitació de les reunions en l’àmbit privat de dues unitats de convivència amb un màxim de 6 persones.

País Basc

Tancat perimetralment, permet des de dilluns passat la mobilitat entre municipis confrontants per a dur a terme activitats socioeconòmiques, com ara anar de compres o a un restaurant, i per a fer esport a l’aire lliure. Els establiments de restauració estan oberts fins a les 20:00 hores, amb un aforament màxim del 50% a l’interior i del 100% a les terrasses, sense que es puguen reunir més de quatre persones en una taula i sense opció a consumir en barra. Toc de queda de 22:00 a 6:00 hores i reunions de màxim quatre persones.

Ceuta

Només es permet viatjar per causes estrictament necessàries i justificades “com temes mèdics, educatius, laborals o de força major”, està prohibida la mobilitat nocturna entre les 22:00 hores i les 6:00 hores i es limita a dues persones les trobades socials, excepte convivents.

Melilla

Tancament perimetral, toc de queda de 22:00 a 6:00 hores i reunions només de convivents.

També et pot interessar

stats