La Comunitat Valenciana va registrar 766 denúncies contra la llibertat sexual de menors el 2020

Save the Children alerta que huit de cada deu abusos sexuals cap a la infància són perpetrats per persones de l'entorn de les víctimes

Un grup de xiquetes i xiquets en el pati d'una escola
Un grup de xiquetes i xiquets al pati d'una escola / À Punt NTC

Save the Children ha informat aquest dijous que el 2020 es van interposar ala Comunitat Valenciana 766 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, que tenien com a víctima un xiquet o xiqueta, segons dades del Ministeri de l'Interior.

Per províncies, la de València va ser la que més casos va registrar, amb 379; seguida d'Alacant, amb 298 denúncies, mentre que a Castelló es van interposar 89 denúncies per abusos i agressions sexuals.

Aquesta organització ha alertat en un comunicat, amb motiu del Dia Mundial de la Infància que se celebra aquest dissabte, que huit de cada deu abusos sexuals cap a la infància són perpetrats per persones de l'entorn de les víctimes. En la seua nova anàlisi, Els abusos sexuals cap a la infància a Espanya, adverteixen de la gravetat dels abusos sexuals que pateixen els xiquets i les xiquetes, així com del calvari judicial quan els denuncien.

"La prevenció és la clau, però si aquesta violència arriba a ocórrer, és fonamental que continuem protegint aquest xiquet o aquesta xiqueta i evitar que passe per processos que els poden fer encara més vulnerables i revictimizar-los. És necessari que la justícia estiga a l'altura de la infància", assenyala Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.

Xiquetes i xiques adolescents, principals víctimes

A Espanya, un 44,7% dels abusos sexuals comesos cap a menors d'edat es produeixen entre els 13 i els 16 anys, encara que l'edat mitjana en la qual comencen a patir abusos és molt primerenca, als 11 anys i mig. Així ho conclou l'organització després d'analitzar 394 sentències judicials d'abusos sexuals comesos cap a la infància entre 2019 i 2020, corresponents a 432 víctimes, i afig que en el 78,9% dels casos les víctimes són xiquetes i xiques adolescents.

L'entitat considera urgent que hi haja estructures judicials i fiscals especialitzades en violència contra la infància que s'encarreguen de les causes penals per delictes comesos contra xiquets, xiquetes i adolescents. També la creació d'una Fiscalia específica de violència contra la infància que participe en tots els processos en què hi haja víctimes menors d'edat.

"A la Comunitat Valenciana comptem amb compromisos polítics per una jurisdicció especialitzada per a menors víctimes, així com un projecte de pressupostos per a 2022 que inclouen establir un torn d'ofici especialitzat en matèria d'infància", indica Hernández, que creu que és fonamental continuar incrementant tots els recursos.

També et pot interessar

stats