La Comunitat Valenciana, una de les quatre autonomies que finança la incontinència fecal

Afectats i experts reclamen el finançament i l'accés igualitari a la irrigació transanal, un tractament "eficaç" per a l'afecció.

Pacients amb incontinència fecal i experts han reclamat el finançament i l'accés igualitari
Pacients amb incontinència fecal i experts han reclamat el finançament i l'accés igualitari / Arxiu

La incontinència fecal afecta a Espanya vora 70.000 persones. Moltes de les quals no poden dur una vida normalitzada perquè no tenen accés a l'elevat cost del tractament d'irrigació transanal, el més eficaç per a l'afecció.

El preu del tractament, entre el que suposa la compra del sistema i les sondes, s'acosta als 2.300 anuals per pacient. La Comunitat Valenciana és una de les quatre autonomies, juntament amb el País Basc, la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia, que preveu fórmules perquè el pacient no haja d'assumir-lo.

Per això, pacients amb incontinència fecal i experts, amb el suport del Consell General d'Infermeria, han reclamat el finançament i l'accés igualitari per a les comunitats autònomes a la irrigació transanal, un tractament eficaç per a l'afecció.

Persones amb lesió medul·lar i esclerosi múltiple, però també amb malaltia de pàrkinson, càncer de còlon i recte i, fins i tot, xiquets amb espina bífida o amb malaltia de Hirschsprung, tenen problemes per a controlar esfínters.

Encara que existeixen tractaments conservadors, com la dieta, l'ús de laxants i antidiarreics o l'estimulació digital, no sempre s'aconsegueixen els resultats esperats. Això obliga a recórrer a una segona línia terapèutica: la irrigació transanal, un dispositiu que permet al pacient buidar l'intestí periòdicament i en la seua pròpia casa, eliminant el risc de fuga.

També et pot interessar

stats