La Comunitat Valenciana, la tercera amb major ràtio de víctimes per violència de gènere

Entre juliol i setembre hi ha hagut 43.349 víctimes a tot l'Estat, un 6% més que l’any passat.

La Comunitat Valenciana, la tercera amb major ràtio de víctimes per violència de gènere

Entre juliol i setembre d'enguany 43.349 dones figuren com a víctimes de violència masclista a Espanya, un 6,4 % més de les que es van registrar en el mateix període de l'any anterior.

Per comunitats, el nombre de víctimes per cada 10.000 dones se situa per damunt de la mitjana nacional que és de 18,1. A Balears la ràtio és de 33,7, a Canàries, 24,7, i a la Comunitat Valenciana, 24,2. Per contra, els índexs més baixos es registren a Galícia, 10,7; Castella i Lleó,11,7; i Extremadura, 12,1.

En el tercer trimestre d'enguany no sols han augmentat les denúncies per violència de gènere, també ho han fet les ordes de protecció i les condemnes a maltractadors. Les dades corresponen a l'últim informe de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General de Poder Judicial (CGPJ).

Augmenten els casos amb víctimes menors d'edat

De les quasi 8.000 ordes de protecció dictades en aquest període, 171 van ser per a menors d'edat.

De fet, entre juliol i setembre s'ha jutjat 69 menors per delictes comesos en l'àmbit de la violència contra la dona, enfront dels 47 d'un any abans, i s'han imposat mesures a 68 d'ells (98,2%).

L'observatori destaca que tres de cada quatre judicis de violència de gènere han sigut condemnatoris, s'han registrat 45.122 denúncies davant els òrgans judicials, 3,6% més que un any abans, les ordres de protecció sol·licitades han crescut un 7% i les concedides un 4,6%.

Tres de cada quatre són sentències condemnatòries

Unes dades que ha valorat la presidenta de l'observatori, Ángeles Carmona, que ha incidit en la dada que "tres de cada quatre judicis penals celebrats per violència de gènere han acabat amb la condemna dels acusats de maltractaments".

Els òrgans judicials espanyols han dictat un total de 11.634 resolucions penals sobre violència de gènere, de les quals el 8684 (74,6%) han sigut condemnatòries.

El major percentatge de condemnes es va produir en els jutjats de violència sobre la dona (91,1%), seguit de les Audiències Provincials (80%). 

De les dones registrades com a víctimes de maltractaments en el tercer trimestre de l'any, 29.107 eren espanyoles (67,1%) i 14.242 estrangeres (32,9%).

De les denúncies registrades entre juliol i setembre, quasi un 72% van ser presentades per la mateixa víctima, el 13,3% les va posar la policia i el 2,7% els familiars, un percentatge que, malgrat ser el més baix és molt superior a l’1,4% d'un any abans.

Un 9,5% van ser interposades pels serveis sanitaris després d'emetre comunicats de lesions i un 2% pels serveis assistencials i terceres persones.

Una dada positiva

Valora també l'observatori que només el 3,1% de les dones maltractades s'acolliren a la dispensa legal de no declarar contra el seu agressor prevista en la Llei d'enjudiciament criminal.

Explica en aquesta línia que, en acollir-se a la dispensa legal a l'obligació de declarar, 4.592 dones de les 45.122 que van denunciar van renunciar a seguir el procés.

En el tercer trimestre d'enguany s'han sol·licitat un total de 10.973 ordes de protecció, quasi un 7% més que les registrades un any abans, de les quals se n'han concedit un 7.961 (72,6%), quatre punts percentuals més.

També et pot interessar

stats