La Comunitat Valenciana és la tercera amb més contaminació lumínica

La Sindicatura de Comptes demana al Consell un règim sancionador i que continue ajudant els municipis a renovar l'enllumenat exterior

Vista aèria de la península Ibèrica de nit
Vista aèria de la península Ibèrica de nit

La Sindicatura de Comptes ha elaborat una auditoria operativa de la gestió de l'enllumenat públic exterior dels municipis de la Comunitat Valenciana, dels exercicis 2015 a 2019, que l'assenyala com la tercera regió espanyola que més contaminació lumínica genera per darrere de Madrid i el País Basc.

L'auditoria, que pren una mostra territorial i demogràficament representativa, formada per 27 municipis de la Comunitat, adverteix que encara que les administracions han participat en la prevenció de la contaminació lumínica, existeixen "mancances normatives" en l'àmbit autonòmic que no han permés completar el marc regulador bàsic.

Entre les seues conclusions, la Sindicatura de Comptes apunta que "els municipis han implementat de manera desigual mesures d'eficiència energètica", un àmbit en què han sigut "rellevants les ajudes concedides per part de les administracions estatals, autonòmiques i provincials per a finançar les inversions realitzades".

En total, les ajudes destinades a les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic de 2015 a 2019 han ascendit a 59 milions d'euros.

No obstant això, els projectes d'inversió duts a terme pels municipis "no disposen d'estudis previs en què es fixen els objectius d'estalvi energètic que es pretenen aconseguir", lamenta la Sindicatura.

A més, posa en relleu que "si bé el termini de recuperació de les inversions econòmiques és relativament curt i inferior a la vida útil dels enllumenats led, l'elevada quantia d'aquestes pot ser incompatible amb la situació economicopatrimonial de les entitats locals, que han de fer front a possibles restriccions pressupostàries o problemes de liquiditat".

Per aquest motiu, la Sindicatura subratlla que els municipis necessiten programes d'ajuda d'altres administracions per a finançar aquestes inversions o bé optar pel model de gestió indirecta mitjançant una empresa de serveis energètics, entre les prestacions de les quals s'inclouen la gestió, el subministrament energètic i les inversions necessàries per a aconseguir un estalvi energètic.

Amb independència del model de gestió, l'auditoria posa en relleu que els estalvis energètics i la reducció de la contaminació lumínica estan directament relacionats amb el nivell d'implementació de mesures per a millorar l'eficiència energètica.

Règim sancionador

Entre les seues recomanacions, la Sindicatura de Comptes insta la Generalitat a promoure la prevenció i reducció de la contaminació lumínica en els municipis de la Comunitat Valenciana, així com l'ús eficient de l'enllumenat exterior, tant a través de la concessió d'ajudes com mitjançant la inspecció i el control, i establir "un règim sancionador que permeta previndre la intrusió lumínica, la ineficiència energètica i la inseguretat ciutadana".

"Els estalvis poden incrementar-se considerablement quan el canvi d'enllumenat ve acompanyat d'altres mesures com són la instal·lació d'equips auxiliars de reducció de flux, limitadors i estabilitzadors de la intensitat lluminosa i sistemes de telegestió", ressalta el document.

També et pot interessar

stats