La Comunitat Valenciana, tercera autonomia amb menys pacients en llista d'espera quirúrgica

Per especialitats, les que acumulen més pacients són traumatologia i oftalmologia.

S’opera un pacient en un quiròfan, en una imatge d'arxiu
S’opera un pacient en un quiròfan, en una imatge d'arxiu / Reuters

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb menor taxa de pacients en llista d'espera quirúrgica, amb 11,42 per cada 1.000 habitants, i 73 dies de mitjana fins a arribar a l'operació, segons indica l'últim informe publicat pel Ministeri de Sanitat.

En el sistema nacional de salut, la llista d'espera quirúrgica s'ha reduït onze dies en 2018, passant dels 104 dies d'espera el juny de 2017 a 93 en el mateix període d'enguany. Així mateix, en aquest últim any s'ha passat de 604.103 pacients que esperaven per a operar-se, al juny de l'any 2017, a 584.018 el mes de juny passat.

L'informe ha evidenciat que Catalunya és la regió amb la major taxa de pacients en espera per cada 1.000 habitants, superant els vint dies, seguida d'Extremadura, Múrcia, Castella-La Manxa i Astúries. Per contra, les comunitats que menys taxa de pacients en llista d'espera per cada 1.000 habitants té és Melilla (amb 3,23 dies), País Basc (8,02), Madrid (8,05), Andalusia (8,15), Castella i Lleó (10,10) i Comunitat Valenciana (11,42).

Existeixen també diferències per regions quant al temps mitjà d'espera, sent Canàries on els pacients esperen més dies per a sotmetre's a una operació (amb 147 dies de mitjana), seguida de Castella-La Manxa i Catalunya. I per davall de la mitjana se situen Melilla (24), Madrid i La Rioja (ambdues amb 47) i País Basc (48). A Andalusia i Comunitat Valenciana, en canvi, els pacients esperen 73 dies. 

Traumatologia, l'especialitat amb més pacients en llista d'espera

Per especialitats, les que acumulen més pacients en llista d'espera són traumatologia i oftalmologia. I les especialitats amb menys persones en llista d'espera són cirurgia toràcica i cirurgia cardíaca.

Els temps d'espera han disminuït en totes les especialitats excepte en cirurgia maxil·lofacial, la mitjana de la qual ha augmentat en 3 dies. No obstant això, encara es mantenen algunes demores en neurocirurgia i cirurgia plàstica, i dermatologia i cirurgia toràcica són les especialitats amb menors temps d'espera.

També et pot interessar

stats