La Comunitat Valenciana té una taxa de transmissió de la tuberculosi entre la població local semblant a la de la Xina o l’Índia

L'Institut de Biomedicina de València ha analitzat el genoma d’una àmplia mostra com a part del sistema de vigilància de la tuberculosi

La bacteria causant de la tuberculosi en una il·lustració en 3D
El bacteri causant de la tuberculosi en una il·lustració en 3D / Shutterstock

La Comunitat Valenciana presenta una alta taxa de transmissió de la tuberculosi, significativament més alta entre la població local, al contrari del que ocorre en països com el Regne Unit o els Països Baixos. Així ho revela un estudi liderat per l'Institut de Biomedicina de València (IBV), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en el qual participen gran part dels hospitals de la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Salut Pública.

En l'estudi, que publica la revista eLife, s’ha analitzat el genoma d'una àmplia mostra dels 1.388 casos de tuberculosi declarats a la Comunitat durant el període 2014-2016, han informat fonts del CSIC.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa causada per microbacteris. El 2020 van morir de tuberculosi un total d’1,5 milions de persones a tot el món. És la tretzena causa de mort i la malaltia infecciosa més mortífera per darrere de la covid-19, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut.

A la Comunitat Valenciana la incidència de la malaltia es considera baixa —8,4 casos per cada 100.000 habitants—, però més del 60% dels contagis es dona entre població d'origen local, segons l'estudi publicat en eLife.

Aquesta investigació forma part d'un projecte desenvolupat per la Unitat de Genòmica de la Tuberculosi de l'IBV, en col·laboració amb la Direcció General de Salut Pública (DGSP) de la Conselleria de Sanitat i els serveis de microbiologia clínica dels hospitals valencians, com a part del sistema de vigilància de la tuberculosi.

Una transmissió entre població local semblant a l’Índia o la Xina

Entre els principals resultats que llança l'estudi està l'alta taxa de transmissió de tuberculosi que presenta la Comunitat Valenciana, significativament major entre la població local i comparable amb l'observada en països d'alta incidència de la malaltia com l'Índia, la Xina, Indonèsia o les Filipines.

“A més, no trobem factors de risc associats a la transmissió; és a dir, no hem trobat cap hàbit o malaltia que explique l'elevada taxa de transmissió observada”, revela la investigadora de l'IBV-CSIC Mariana Gabriela López.

L'estudi també confirma dècades de transmissió ininterrompuda de la tuberculosi en el territori valencià, reflectint les altes taxes d'incidència que va tindre la malaltia en el passat i els problemes per a identificar on es produeix la transmissió en el present.

També et pot interessar

stats