La Comunitat Valenciana té una ràtio de 4,79 professionals d’infermeria per cada mil habitants, la meitat que la mitjana europea

SATSE inicia una campanya perquè es garantisca per llei un nombre màxim de pacients per aquest personal sanitari.

Europa Press
Europa Press

La Comunitat Valenciana té una ràtio de 4,79 professionals d’infermeria per cada mil habitants, la meitat que la mitjana europea, que és de 8,8. D’aquesta manera, en el territori valencià es necessita la incorporació de 19.951 professionals sanitaris per a igualar-se de manera òptima a la ràtio europea.

La secretària general de SATSE a la Comunitat Valenciana, María Luz Gascó, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que el Sindicat d'Infermeria ha iniciat una campanya de recollida de signatures per a impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que garantisca per llei un nombre màxim de pacients per aquest personal sanitari.

Gascó ha demanat la col·laboració ciutadana per aconseguir les 500.000 signatures que es necessiten recollir en tot l’estat espanyol en els propers nous mesos perquè es debata aquesta ILP, ja que fins ara solament hi ha "recomanacions del ministeri que no es compleixen".

Sanitat estableix com a ràtio segura entre sis i huit pacients per cada professional d’infermeria. No obstant això, el personal d'infermeria d'atenció especialitzada a la Comunitat Valenciana té a càrrec seu 9 pacients de matí, 15,5 a la vesprada i 23,9 a la nit en una planta d'hospital de dilluns a divendres; això, en els caps de setmana i festius passa a ser de 16,7, 19 i fins a 24,6 respectivament.

En les unitats de vigilància intensiva la ràtio segura seria d'1 a 2 pacients, però a la Comunitat Valenciana és de 2,4 al matí, 2,8 a la vesprada i 3 a la nit entre setmanes; de 2,9 als matins i vesprades dels caps de setmana i de 3 a les nits.

Gascó ha explicat que aquesta falta de professionals és conseqüència d'una visió "antiga i medicalitzada" de la sanitat espanyola, ja que se centren en "la malaltia i no en la prevenció". Per això, Espanya ocupa el primer lloc en nombre de metges, mentre que està en la 24a posició dels 28 països en nombre de professionals d’infermeria.

No obstant això, ha recalcat que tenir major nombre ajudaria a controlar la cronicitat de les pluripatologies que té una societat cada vegada més envellida, la qual cosa suposaria menys ingressos i un major estalvi econòmic.

Gascó ha aclarit que les ofertes públiques d’ocupació no pal·liaran aquesta situació, ja que no augmenta la plantilla, sinó que solament redueixen la temporalitat actual, que es xifra en un 40% i es vol rebaixar fins al 6%.

El diumenge 21 d’octubre, 25.570 persones estaven convocades als exàmens per a optar a 897 places de la categoria d'infermeria d'institucions sanitàries, corresponents a les convocatòries d’oposicions de 2015 i 2016. D’aquestes places, 638 eren de torn lliure, i 259 de promoció interna.

També et pot interessar

stats