La Comunitat Valenciana suspén en dependència

La mitjana espanyola és de 4,6, però estem per davant de les Iles Canàries, les Illes Balears, Catalunya, Extremadura, Aragó i Astúries.

L'estudi de l'Observatori Estatal per a la Dependència de 2017 puntua l'atenció a la nostra comunitat amb un 3,57 sobre un total de 10. Suspens, però avanç respecte a exercicis anteriors. La valenciana és la quarta autonomia que més ha millorat la nota respecte a 2016 i ha passat d'estar a la cua a situar-se per davant de les Canàries (1,79), les Balears (2,14), Catalunya o Extremadura (2,5) i Aragó o Astúries (3,21).

Segons la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, l'estudi avala les polítiques de la Generalitat i posa de manifest que som un dels territoris on més ha continuat avançant el sistema d'atenció a la dependència.

El nombre de persones ateses s'incrementà l'any passat en 9.924 persones ( 19,25%) i s'ha vist incrementat en 7.904 el nombre de noves sol·licituds, la qual cosa indica que els valencians i les valencianes comencen a confiar en el sistema.

Mónica Oltra culpa l'Estat de les deficiències del sistema perquè "el govern central només aporta al finançament públic per a l'atenció a la dependència a la Comunitat el 17% de les ajudes, quan li correspondria aportar-hi el 50%. A més, la nostra Comunitat ha deixat de rebre de l'Estat 36,2 milions com a conseqüència de les retallades de 2016. Amb aquesta quantitat s'hagueren pogut atendre 5.237 persones més i s'hagueren generat 890 llocs de treball directe en el sector". Per a la consellera d'Igualtat i portaveu del Consell "l'informe de l'Observatori Estatal constata la millora de la gestió de la dependència a la Comunitat. Eixir del fang en què ens deixà el PP és dificil, però ho estem aconseguint. Abans la nota era de 0 i ocupàvem l'última posició. Ara ja no som els últims. Hem millorat molt"

Segons l'Observatori, en 2017 van morir a l'Estat espanyol 38.000 persones dependents sense haver rebut les prestacions o serveis que els corresponien, 104 cada dia. A més, posa de manifest que encara hi ha 310.000 ciutadans en llista d'espera a tot l'Estat.

A Espanya hi ha 1,26 milions de dependents reconeguts, un 3% de la població. El 72% dels dependents té més de 65 anys i més de la meitat, quasi el 55%, supera els 80. A més, dos de cada tres dependents són dones.

També et pot interessar

stats