La Comunitat Valenciana és la segona amb més persones acusades per corrupció en el segon trimestre de 2018

Aglutina el 15% del total de les persones a qui s'ha obert juí oral o s'ha processat per aquest delicte a tot Espanya.

Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València / GVA

La Comunitat Valenciana ha sigut la segona autonomia espanyola on s'ha acusat més persones per corrupció durant el segon trimestre de l'any 2018, segons les dades que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet públiques aquest dimarts. De les 40 persones físiques a les quals es va obrir juí oral o es va processar per aquests tipus de delicte a tot Espanya, 6 ho van ser per jutjats valencians. Aquesta xifra implica que el territori valencià aglutina un 15% del total de les persones acusades per corrupció i se situa només per darrere d'Andalusia, que lidera el rànquing amb 16.

A més, la Comunitat Valenciana i Andalusia es reparteixen les 6 persones jurídiques contra les quals es va dictar l'obertura de juí oral en aquest període, que comprén des de l'1 d'abril fins el 30 de juny de 2018, una al territori valencià i les altres 5 a l'andalús.

Aquestes xifres apuntalen l'autonomia valenciana com una de les comunitats on més persones s'acusa per corrupció. De fet, en el primer trimestre del 2018 els jutjats i els tribunals de la Comunitat Valenciana lideraven les causes per aquest tipus de delicte amb 40 processats, quasi la meitat dels 85 que hi havia en l'àmbit estatal.

Segons el CGPJ, en el segon trimestre del 2018 els jutjats espanyols conclogueren la instrucció d'11 procediments judicials per corrupció, 3 d'ells a la Comunitat Valenciana. En aquesta variable, el territori valencià també es troba en segona posició, per darrere de Castella-la Manxa, que en va instruir 4.

El 60,9% de les 23 sentències que es van dictar en la primera instància per causes de corrupció van ser totalment o parcialment condemnatòries. A la Comunitat Valenciana es van emetre dues sentències dins dels 3 procediments oberts. D'aquestes, una va ser condemnatòria amb conformitat i l'altra va acabar en absolució (50%).

Els procediments judicials a què fan referència les xifres de CGPJ corresponen a l'anomenada corrupció pública. En aquesta categoria s'emmarca tant la corrupció política com l'administrativa. Per a l'organisme judicial, aquest tipus de delictes són els que més preocupen la ciutadania. Així, els subjectes que protagonitzen els procediments judicials són funcionaris públics, governants i polítics en l'exercici del càrrec, mentre que l'afectació de diners públics n'és l'element principal.

Aquest context podria explicar que els jutjats valencians són els que més han sol·licitat la intervenció de la Unitat de Suport per a Causes per Corrupció (UACC), un departament que va crear el mateix CGPJ ara fa tres anys. Durant aquest temps, dels 58 òrgans judicials que han sol·licitat la seua intervenció, 18 eren de jutjats de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats