La Comunitat Valenciana, segona amb més agressions dels fills als pares

S'han obert 837 expedients el 2019 i només es denuncien un 10% dels casos, ja que és un “problema ocult”, segons la Fundació Amigó.

La Fundació Amigó ha constatat que la mitjana d'edat dels fills agressors és de 15 anys i la dels pares de 46 anys
La Fundació Amigó ha constatat que la mitjana d'edat dels fills agressors és de 15 anys i la dels pares de 46 anys / Shutterstock

La Comunitat Valenciana és la segona, després d'Andalusia, en la qual s'han obert més expedients a menors per violència contra els seus pares o mares, amb 837 expedients el 2019, un 0,60% més que l'any anterior, segons es desprén de l'informe que ha presentat la Fundació Amigó a partir de les memòries de les fiscalies de menors. Al conjunt de l'Estat, són un total de 5.055 procediments, un 4,6% més que durant 2018.

Aquest tipus de delictes ja suposa el 17,8% del total dels expedients oberts a menors d'edat. Per províncies, 490 dels expedients s'ha registrat a València; 271 a Alacant i 76 a Castelló. Aquest tipus de delictes ja suposen el 17,8% del total dels expedients oberts a menors d'edat.

Segons la Fundació Amigó, evidencien un greu problema social, ja que s'estima que només es denuncien els casos més greus, entre un 10% i un 15% del total, per la qual cosa es tracta d’un problema que en la majoria de les ocasions és ocult. Per això continua sent necessària “la labor de sensibilització i prevenció que evite la instauració de la violència en l'àmbit familiar”, ha assenyalat Irene Gallego, psicòloga de Fundació Amigó.

En la seua opinió, “és de gran importància dotar de les estratègies necessàries les famílies que pateixen aquesta problemàtica; un treball en xarxa que conjumine pautes, formació i coneixement sobre aquesta alarmant problemàtica, disminuirà l'estigma de les famílies que el viuen”.

Factors de risc i perill de l'agressor

A través d'aquesta investigació, s'han analitzat diferents factors de risc que influeixen en la incidència d'aquesta mena de violència, així com la modificació de la conducta paternal per a evitar el conflicte, la no acceptació de l'autoritat, el maltractament psicològic i la violència física.

En la investigació ha participat una mostra de més de 1.000 persones i s'ha constatat que la mitjana d'edat dels fills és de 15 anys i mig i la dels pares de 46 anys i mig. En el 63% dels casos la violència era exercida pels fills i en el 37% per les filles. Una altra de les conclusions és que en el 74,01% dels casos els fills han disminuït el rendiment escolar i en el 16,81% de les ocasions, han patit assetjament escolar. Així mateix, en el 64,35% dels casos, els fills presenten algun tipus d'addicció.

Formació a les famílies

Per a frenar la violència filioparental, la Fundació Amigó desenvolupa el Projecte Convivint a Madrid, la Corunya, Vigo, Bilbao, Torrelavega, València, Castelló de la Plana i Alacant. Un recurs gratuït per a famílies que viuen situacions de conflicte i que té l'objectiu d'acompanyar-les en l'adquisició de les estratègies, eines i habilitats necessàries per a afrontar la situació des de una perspectiva diferent.

També et pot interessar

stats