La Comunitat Valenciana reviu la nit de Sant Joan després de dos anys

Una de les nits més esperades de l'any ha recuperat la seua essència, rituals i costums

Milers de persones han omplit les platges de València per a celebrar Sant Joan
Milers de persones han omplit les platges de València per a celebrar la nit de Sant Joan / Manuel Bruque (Efe)

La nit de Sant Joan, una de les més esperades de l'any i amb la qual donem la benvinguda a l'estiu, s’ha celebrat arreu de la Comunitat Valenciana. Una de les nits més esperades de l'any ha recuperat la seua essència, rituals i costums després de dos anys de parada.

Milers de valencians i valencianes l’han viscuda en companyia d'amics i familiars. Vora 1.300 membres de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la unitat adscrita i la Policia Local han vetlat per la seguretat la nit de Sant Joan i han patrullat pels diversos enclavaments valencians que acolliran celebracions.

Amb tot, algunes platges han establit la prohibició de fer foc, per a evitar incidents. La majoria dels grans municipis i dels més turístics que permeten fer fogueres aquesta nit ho fan en zones tancades, i en alguns casos en determinades condicions.

Ha ocorregut així, per exemple, a Santa Pola (Baix Vinalopó), on l’Ajuntament sols permet aquesta celebració en dues de les platges, la de Llevant i la Gran Platja. L’Ajuntament d’Alboraia, a l’Horta Nord, també ha permés fer foc sols en zones marcades de les platges de la Patacona i de Port Saplatja.

Altres localitats turístiques de la Comunitat Valenciana han tancat les platges al bany aquest dijous. Cullera (Ribera Baixa), Dénia (Marina Alta) i Guardamar del Segura són algunes.

Així, a la ciutat de València només s’ha permés encendre foc a les platges del nord —la Malva-rosa i les Arenes—, però no a les naturals del sud per ser pròximes al parc natural de l'Albufera i el potencial risc d'incendi que això comporta.

A Alacant s’han pogut encendre fogueres en espais habilitats i limitats, però les autoritats locals han impedit l'accés amb botelles de vidre o elements metàl·lics. Tampoc s’han pogut entrar begudes alcohòliques per a evitar botellots, ja que estan prohibits.

En el cas d'Elx, ha persistit la prohibició de les fogueres a les platges, i tampoc s'hi podrà entrar amb envasos de vidre.

A Castelló de la Plana un dispositiu amb un centenar d'efectius, entre Policia Local, bombers, Protecció Civil i agents de mobilitat, han controlat l'accés a la platja del Gurugú. L'Ajuntament recomana no usar pals o altres estructures que continguen claus o metalls per a les fogueres pel perill que comporta el fet que aquests materials es queden a l'arena. També destaquen els actes al Grau. Estan en festes, en honor a Sant Pere, i es prepararan abans de banyar-se els peus a la mar amb un concurs de coques de Sant Joan i una gran nit de sopar de pa i porta. I abans d'encendre la foguera principal hi ha cercavila de dimonis.

També et pot interessar

stats