La Comunitat Valenciana és responsable del 7% de les emissions de CO2 a Espanya en les últimes tres dècades

Pedro Sánchez aspira que les energies renovables en l'àmbit estatal puguen cobrir el 97% del consum energètic al 2050.

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Cofrents
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Cofrents

La Comunitat Valenciana és la sisena autonomia que més CO2 emet des de 1990 i concentra el 7% de les emissions de tot l'estat espanyol.

Per la seua part, Catalunya i Andalusia són les comunitats autònomes que més CO2 han emés en valors absoluts, i entre les dues sumen el 14% del total d'emissions en les últimes tres dècades. En el rànquing, hi segueixen Castella i Lleó, Galícia, Astúries i la Comunitat Valenciana. Aquestes dades procedeixen de l’informe de l’Observatori de Sostenibilitat i AIS Group publicat amb motiu del cinqué aniversari de la signatura de l’Acord de París.

L’informe també indica que l’any en què hi hagué més emissions va ser el 2007, en què a l’atmosfera es van alliberar 354 tones de CO2. Les organitzacions consideren que al 2020 deuen haver caigut les emissions gràcies al confinament i pronostiquen que el descens puga permetre arribar al 2050 amb zero emissions.

Les renovables, l’assignatura pendent

Tot i que arribar als objectius marcats depén de l’esforç conjunt de les institucions i les empreses, la ciutadania té l’opció de triar la procedència de l’energia que consumeix. Els consumidors domèstics tenen dues alternatives per a comprar electricitat: el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) i el mercat lliure.

Les empreses PVPC, també anomenades comercialitzadores de referència, tenen una tarifa regulada per subministraments de menys de 10 kW de potència contractada. Aquestes empreses tenen assignat un percentatge d’energia renovable per defecte, resultat de repartir l’energia renovable que no han adquirit les comercialitzadores que ofereixen energies renovables al 100% a la clientela.

Les comercialitzadores d’energia renovable subministren energia que no genera CO2 i tampoc emeten contaminació atmosfèrica local, ni emissions, ni residus radioactius.

En qualsevol cas, es recomana que el consumidor compare els preus i els serveis que ofereix cada comercialitzadora. De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) té un comparador de preus de l’electricitat que posa a disposició de la ciutadania. Aquest comparador permet identificar i ordenar les ofertes d’electricitat en funció de l'origen renovable.

Espanya aspira que les renovables puguen cobrir el 97% del consum energètic al 2050

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha compromés aquest dissabte en la seua intervenció en la Cimera d’Ambició Climàtica 2020, per via telemàtica, que el 97% del consum d’energia es puga cobrir amb energies renovables al 2050.

També et pot interessar