La Comunitat Valenciana, quarta amb més negligències mèdiques en 2019

L'Associació el Defensor del Pacient registra 13.454 casos a Espanya amb 757 morts.

Imatge d'arxiu d'una intervenció quirúrgica
Imatge d'arxiu d'una intervenció quirúrgica / Arxiu

L'Associació el Defensor del Pacient ha registrat durant 2019 un total de 13.454 casos de presumptes negligències mèdiques, la qual cosa suposa 881 menys que en 2018. D'ells, 757 han sigut morts, 53 menys que l'any anterior, segons es desprén de la seua Memòria 2019.

Per comunitats autònomes, Madrid lidera la llista amb 3.104 casos, seguida d'Andalusia (2.593), Catalunya (1.966), la Comunitat Valenciana (1.152) i Castella i Lleó (668).

Error de diagnòstic, principal causa de les morts

Segons l'associació, els casos més habituals de morts per negligències mèdiques s'han produït per mala praxi: intervencions mal realitzades, altes precipitades, atenció deficient, infeccions hospitalàries, retards en ambulàncies, etcètera. Però la principal raó es deu a l’"error de diagnòstic i la pèrdua d'oportunitat terapèutica", indiquen.

A més, apunten que uns 148 bebés van poder nàixer amb alguna discapacitat, la qual cosa suposa deu casos menys respecte de l'any anterior, relacionats amb parts atesos de manera inadequada o amb fòrceps, que causen seqüeles com sofriment fetal, paràlisi cerebral o braquial.

35 morts per no arribar a temps després d'avisar el 112

Així mateix, asseguren haver tingut constància de 35 morts en casos en els quals després d'avisar el 112, o bé "no es va enviar una ambulància al domicili per a traslladar el malalt a un hospital", o bé "en aquests casos la resposta va ser tardana amb més d'una hora de retard". Igualment, assenyalen que 29 pacients van morir per infecció hospitalària "pel fet que l'hospital no va complir les mesures d'asèpsia necessàries".

D'acord amb la seua Memòria 2019, va haver-hi 106 presumptes casos d'estat de discapacitat en pacients després d'intervenció quirúrgica, quedant en estat de tetraplegia o paraplegia.

També et pot interessar

stats