La Comunitat Valenciana patirà cada vegada més episodis meteorològics extrems pel canvi climàtic, segons els experts

La consellera Mollà adverteix que els valencians i valencianes podrien ser els “primers refugiats climàtics d'Europa”

Entrada de Benifaió en un episodi de pluges
Entrada de Benifaió en un episodi de pluges / À Punt NTC

El personal investigador de la fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) ha advertit que el Mediterrani és un escenari que evidencia l'impacte del canvi climàtic. Així, avisen que la Comunitat Valenciana patirà episodis extrems cada vegada més recurrents, com onades de calor, precipitacions d'alta intensitat i períodes llargs de sequera.

Aquesta conclusió s'ha posat de manifest en la jornada "Canvi climàtic i salut", organitzada per la Conselleria d'Emergència Climàtica i pel CEAM. En l'acte s'han exposat les ponències dels coordinadors de l'àrea de Meteorologia i Contaminació Atmosfèrica del Centre, Enrique Mantilla i Samira Khodayar, que han coincidit a assenyalar el Mediterrani com a epicentre del canvi climàtic.

Els investigadors han reconegut elements de risc a escala local com les variacions estacionals de les precipitacions, més intenses en els mesos de setembre i novembre, o la pèrdua del “confort climàtic".

Khodayar ha incidit en l'increment de la temperatura del Mediterrani, que ha pujat 1,1 °C en les dues últimes dècades i triplica la registrada de mitjana en els oceans.

Mollà: “La Comunitat Valenciana viurà els efectes de forma més intensa”

La consellera Mireia Mollà ha incidit en la importància d'assumir que la Comunitat Valenciana és una zona on es viuran els efectes del canvi climàtic “de forma més intensa". Ha afegit, no obstant això, la necessitat "d’actuar com més prompte millor de manera valenta a nivell local i territorial per a motivar accions a una major escala".

"Podríem ser els primers refugiats climàtics d'Europa", ha assegurat Mollà, que llança un missatge de responsabilitat col·lectiva i incideix en la necessitat d'interpel·lar el conjunt de la ciutadania en el procés de mitigar i revertir els efectes del canvi climàtic.

També et pot interessar

stats