La Comunitat Valenciana no passarà de manera íntegra dilluns a la fase 1

Només ho faran els departaments de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella.

Les àrees més fosques no avançaran cap a la desescalada el pròxim dilluns
Les àrees més fosques no avançaran cap a la desescalada el pròxim dilluns / À Punt

Només deu àrees sanitàries de la Comunitat Valenciana avançaran dilluns a la fase 1. Són el Departament de Salut de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella, segons ha anunciat el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la compareixença que ha fet junt amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Els llits hospitalaris disponibles per a pacients crítics i els aguts eren dos dels criteris que obligatòriament havien de complir les autonomies perquè el Ministeri de Sanitat estimara l’avanç cap a la fase 1. No obstant això, el govern espanyol ha tingut en compte altres aspectes, com ara la incidència dels contagis en els últims set o catorze dies, el nombre de morts i el reforç en l’atenció primària per a fer proves PCR. No s'ha especificat quins ha incomplit la Comunitat Valenciana.

Com ha detallat Simón, excepte els dos criteris obligatoris, la resta eren complementaris, és a dir, l’incompliment d’un dels altres paràmetres no era excloent. La Generalitat va presentar dimecres passat la petició que tota la Comunitat Valenciana avançara el pròxim dilluns cap a la fase 1, perquè tots els seus departaments de salut estaven en condicions de fer-ho. El Consell argumentava que complia els paràmetres hospitalaris fixats per Sanitat, tant en les unitats de cures intensives (UCI) com en planta.

El ministre de Sanitat ha explicat que les comunitats autònomes que no entren en la fase 1 dilluns, com és el cas de la Valenciana, podran tornar a remetre la documentació, amb les noves dades, a finals de la pròxima setmana perquè l’avalue el Ministeri i, si els indicadors santiaris milloren, passaran a la fase següent dilluns següent.

Desplaçaments només per les àrees sanitàries

Atesa la desescalada asimètrica que presentarà la Comunitat Valenciana a partir de dilluns, pel que fa a la mobilitat el ministre de Sanitat ha especificat que s’ha de restringir a la “unitat territorial de referència”. Per tant, i en el cas dels valencians, serà als departaments de salut.

D’altra banda, previsiblement, la Comunitat Valenciana serà una de les que podrà adaptar les franges horàries a les condicions climàtiques, “en un marge de dos hores”, segons ha indicat Salvador Illa. Aquesta era una de les reivindicacions que havia plantejat el president de la Generalitat, Ximo Puig, argumentant la pujada de les temperatures, especialment en les hores centrals del dia, quan els menors tenen l’eixida permesa.

També et pot interessar

stats