La Comunitat Valenciana necessita 3.700 infermeres per a arribar a la mitjana espanyola

És la tercera comunitat autònoma per la cua, amb 551 professionals per cada 100.000 habitants

La Comunitat Valenciana necessita 3.700 infermeres per a arribar a la mitjana espanyola

La Comunitat Valenciana pateix un dèficit crònic d'infermeres que estressa el sistema sanitari i compromet la qualitat del servei públic. A la Unió Europea hi ha 827 professionals per cada 100.000 habitants. Això en són 200 més que la ràtio espanyola, mentre que la Comunitat Valenciana queda encara més per davall. 

Segons dades del Consell General d'Infermeria, a la Comunitat Valenciana hi ha 551 infermeres i infermers per cada 100.000 habitants, i això la col·loca com la tercera autonomia per la cua, només per davant de Galícia i Múrcia.

Si es miren les xifres amb més detall, València és la província que més s'aproxima a la mitjana espanyola, amb 600 professionals per cada 100.000 habitants, mentre que Alacant és la que queda molt allunyada, amb 478. Pel que fa a Castelló, hi ha 576 infermers i infermeres per cada 100.000 habitants. 

Per tant, al territori valencià es necessiten 3.700 professionals més per arribar a la mitjana espanyola i quasi 14.000 per a situar-se en nivells europeus. 

Infermeres per cada 100.000 habitants
Infermeres per cada 100.000 habitants / À Punt NTC

Falta de places ofertades i de relleu generacional

Tenint en compte que és una professió amb plena ocupació, quines són les causes d’aquests registres? La primera causa és la falta de places ofertades, però són llocs de treball difícils d'augmentar. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, no s’està produint un relleu generacional, ja que, tal com explica el president del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana, Juan José Tirado, cada any es graduen i jubilen el mateix nombre de professionals.  

Un altre motiu són les condicions, que no són bones en una gran majoria, i així ho constata l’estudiantat que s’incorpora en aquests anys al món laboral. Aquesta situació d'inestabilitat han generat el tradicional èxode de professionals cap al nord d'Europa. 

També et pot interessar

stats