La Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i els regants tomben la retallada del 15% del Segura per a regar

La junta de govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura declara l'escenari d'alerta per la sequera

Imatge de la junta de govern de la CHS
Imatge de la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura / CHS

Els vots dels governs de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, l’Ajuntament de Múrcia i dels regants han tombat aquest dimecres la proposta de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), que vol reduir els cabals de reg d’aquest semestre fins a un 10% —en el cas dels regadius tradicionals— i un 15% —per als no tradicionals. En concret, han rebut dèsset vots en contra, dues abstencions de Castella-la Manxa i tretze vots a favor.

La junta de govern de la CHS, organisme adscrit al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), ha declarat l'escenari d'alerta en la demarcació del Segura. Els protocols establits s’aplicaran de manera progressiva per a garantir les demandes dels usuaris de la conca, prioritzant el proveïment i minorant els impactes en les activitats socioeconòmiques.

La CHS pot assegurar l'aigua per a proveïment humà durant l'any hidrològic que ve gràcies, entre altres, a la gestió dels recursos procedents de riu Taibilla, la dessalinització i els treballs de la xarxa de distribució de la Mancomunitat de Canales del Taibilla.

Restriccions rebutjades

Les restriccions proposades eren del 15% dels drets concessionals a tots els aprofitaments d'aigües del sistema dels rius Segura, Mundo i Quípar, que no tinguen la consideració de regadius tradicionals anteriors a l'any 1933; i una altra del 10% dels drets concessionals a tots els aprofitaments d'aigües que tinguen la consideració de regadius tradicionals anteriors a l'any 1933.

Els indicadors de sequera s’avaluen amb una periodicitat quinzenal, de tal manera que, en la pròxima junta de govern prevista per a novembre, en funció de la seua evolució es plantejarien, si escau, una nova proposta de restriccions.

També et pot interessar

stats