La Comunitat Valenciana és l’autonomia amb més arbres protegits d’Espanya amb 2.439 exemplars

Isaura Navarro ha posat en valor "la gran fortuna dels valencians de poder incorporar més de 270 arbres nous que ara estaran més protegits, més cuidats i que formen part del gran catàleg"

Nou catàleg d'arbres monumentals a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat l’actualització del Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana que arriba ja a un total de 2.439. És la comunitat autònoma que més arbres té protegits.

La consellera del ram, Isaura Navarro, ha posat en valor "la gran fortuna dels valencians de poder incorporar més de 270 arbres nous que ara estaran més protegits, més cuidats i que formen part del gran catàleg".

Segons assenyala, aquesta fita "demostra que fem un gran treball d’estudi i conservació perquè som un territori amb una gran biodiversitat, els arbres que tenim formen part de la vida dels nostres pobles, i tenim l’obligació de protegir-los". "Som líders i referència en tot l’Estat per la gran quantitat d’arbres que atresorem", ha destacat Navarro.

Entre d’altres, un dels criteris per a valorar si un arbre és mereixedor de protecció és l'ambiental, i es té en compte la funcionalitat que té l'arbre per a altres espècies d'éssers vius als quals pot albergar, alguns arbres vells poden ser un ecosistema en si mateixos, servir de refugi o de talaia per a espècies de fauna considerades d'interés.

Igualment, els arbres monumentals i singulars no només tenen valor naturalístic. Sovint, els exemplars que s’han inclòs en el Catàleg estan lligats al seu simbolisme i interés cultural a escala local.

Espècies més representades

Dels exemplars que s'incorporen en aquesta actualització, l'espècie més nombrosa és la garrofera (Ceratonia iliqua), que suma un total de 139 exemplars, tots situats a Xiva (València). Per darrere, s'incorporen espècies com oliveres (Olea uropaea) amb 56 i pins blancs (Pinus halepensis) amb 25, entre d’altres.

Quant a les dades totals del catàleg del 2023, per espècies, la més representada és l'olivera (Olea europaea) 660 exemplars, seguit de la palmera datilera (Phoenis actylifera) amb 254 exemplars, la garrofera (Ceratonia siliqua) amb 246 exemplars, la savina turífera (Juniperus thurifera) amb 246 exemplars i la palmera de ventall mexicana (Whashingtonia robusta) amb 122 exemplars.

També et pot interessar

stats