La Comunitat Valenciana estudia prohibir fumar en la via pública com a Galícia i les Canàries

Altres deu comunitats autònomes estan discutint la mesura amb els seus grups d'experts.

Un jove encén un cigarret a una terrassa
Un jove encén un cigarret a una terrassa / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana està estudiant la possibilitat d'adoptar la mesura ja aprovada per Galícia i les Illes Canàries de prohibir fumar en la via pública per a evitar la propagació del coronavirus, segons han confirmat la consellera de Sanitat Universal i Sanitat Pública, Ana Barceló. De fet, Salut Pública avalua la conveniència d'aplicar aquesta restricció en tots els espais a l'aire lliure o només fer-ho en aquells casos en els quals no es puga mantindre la distància de seguretat, perquè en paraules de Barceló, es tracta d'una qüestió que s'ha d'abordar detingudament.

L'especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i investigador de Fisabio Salvador Peiró, un dels membres del comité d'experts que assessora el president Ximo Puig sobre la Covid-19, ha assegurat que de moment no han discutit aquesta mesura. “Des del punt de vista de la pandèmia sembla d'un efecte menor i marginal. No he trobat cap estudi sobre el fet que el fum dels cigarrets siga un problema especial més enllà del d'estar parlant en veu alta, cantar, cridar o parlar davant d'una altra persona sense mascareta”, ha assenyalat en declaracions a À Punt.

Juntament amb la valenciana, hi ha deu comunitats autònomes més que també estan estudiant amb els seus grups d'experts la possibilitat d'implantar aquesta prohibició, i són la Comunitat de Madrid, Andalusia, Castella i Lleó, Castella la-Manxa, Astúries, Cantàbria, Navarra, Aragó, el País Basc i les Illes Balears.

Els hotelers donen suport a la prohibició

El president de la Confederació Empresarial d'Hoteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), Manuel Espinar, ha assegurat que els hotelers són "els primers interessats" a pal·liar els efectes del coronavirus, motiu pel qual, si el tabac és un potenciador, “caldrà prohibir-lo i generar espais per a fumadors".

Espinar ha assenyalat que els no fumadors no han de veure's perjudicats per tindre un fumador al costat, ja que el fum del tabac potencia la transmissió de la Covid-19. No obstant això, ha insistit que els hotelers no són policies i que és l'administració qui haurà de vigilar perquè es complisca la normativa.

També et pot interessar