La Comunitat Valenciana diu adeu a les nevades i es prepara per al fred intens

Es reprén la circulació de trens i ja han eixit els primers AVE cap a Madrid des de València i Alacant.

VÍDEO | La Comunitat Valenciana diu adeu a les nevades i es prepara per al fred intens

La Comunitat Valenciana recupera a poc a poc la normalitat després de quatre dies de temporal de neu i pluges ocasionat per la borrasca Filomena, que ha començat a remetre aquest diumenge. No obstant això, a partir d'aquest dilluns el temporal donarà pas al fred intens, una situació que, després de les nevades, pot provocar gel a les carreteres. Per això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la ciutadania que es quede a casa i que no vaja a veure la neu, ja que la mobilitat “dificulta el treball dels serveis de protecció i emergències a les carreteres”.

Així, s'ha activat l'avís groc per baixes temperatures a l'interior de la província de València fins a les 6 del matí i l'avís groc marítim a tot el litoral del territori, excepte al sud d'Alacant, fins a les 9.

Segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia, en més d'una trentena de províncies les temperatures podrien caure fins als -15 °C. A la Comunitat Valenciana, per a aquest dilluns es preveuen gelades generalitzades a l’interior, entre 0 °C i 3 °C al prelitoral i al voltant dels 2 °C al litoral pel que fa als valors nocturns. Les màximes durant el dia podrien superar els 10 °C al litoral i situar-se al voltant de 0 °C a l’extrem nord.

21 carreteres tallades i cues de vehicles per a veure la neu

El personal d'emergències ha treballat intensament durant tot el diumenge per a desembossar les carreteres. Actualment hi ha 21 vies tallades, una xifra que s'ha reduït a la meitat respecte a ahir, i en 69 és obligatori l'ús de cadenes. La majoria estan a l'interior del nord i el centre del territori. S'han tornat a obrir l'A-3, entre Villargordo i Xiva, i l'A-23, entre Altura i Viver, encara que s'han registrat algunes complicacions en aquesta via.

A l'interior nord de Castelló, on la passada matinada continuava nevant, s'ha retirat l'avís groc per nevades. Les principals complicacions s'han registrat a l'N-232, per l'entorn de Morella, i en l'A-23 cap a Barraques.

Els Bombers de Castelló lleven la neu dels carreres de Morella (els Ports) / Diputació de Castelló

La neteja de carreteres s'ha intensificat a la CV-235 (entre Viver i les Alcubles) i la CV-236 (a Begís), en què els visitants que han acudit a veure la neu han complicat l'accés de les màquines llevaneu. A l'N-232 al pas per Catí també s'han format cues de vehicles, a pesar de les recomanacions de les autoritats de quedar-se a casa. També a aquesta via, s’ha produït un accident d’una màquina llevaneu en el port de Torre Miró, prop del límit amb la província de Terol. Un operari ha resultat ferit i ha sigut traslladat a l’Hospital de Castelló.

Una màquina llevaneu es travessa la carretera, després de volcar al port de Torre Miró, a l'N-233 / Ajuntament de Morella

Els 160 camions que havien sigut immobilitzats en el polígon de L'Esperança de Sogorb, després de ser atrapats pel temporal, han començat a circular i ja no queda cap vehicle embossat a l'A-3 a les comarca de l'Alt Palància.

Begís (Alt Palància), aquest diumenge / Cristina Mireia

La CV-800 cap al port de la Carrasqueta (Alcoià) s'ha tancat per a evitar el col·lapse de la carretera i s'ha tallat l'eixida 453 de l'A-7 amb sentit a aquesta via.

D'altra banda, els trens d'alta velocitat entre la Comunitat Valenciana i Madrid també s'han restituït aquesta vesprada i ja han eixit els primers AVE de València i Alacant a la capital espanyola, uns trams que quedaren sense circulació aquest divendres. De la mateixa manera, circulen amb normalitat els trens de rodalies i mitjana distància.

Vilafranca neteja els carrers

Vilafranca també s'ha cobert de blanc pel temporal i l'Ajuntament ha activat sis pales mecàniques per a netejar els carrers, així com els accessos a les explotacions ramaderes i masies. Les primeres tasques de neteja s'han centrat en els serveis públics essencials com ara el centre de salut, el camí de l'heliport i la residència de majors. Uns treballs que continuaran durant la pròxima setmana.

D'altra banda, l'Ajuntament ha informat que se suspenen les classes presencials de l'escola i l'IES de la localitat, que es faran de forma telemàtica. Mentre que a l'escola infantil municipal es cancel·len totalment.

També et pot interessar

stats