La Comunitat Valenciana, a la cua en professionals d’infermeria per habitant

Amb 520 professionals d’infermeria per cada 100.000 habitants, és la cinquena per darrere.

La Comunitat Valenciana està a la cua en professionals d’infermeria per habitant, amb 520 per cada 100.000 persones
La Comunitat Valenciana està a la cua en professionals d’infermeria per habitant, amb 520 per cada 100.000 persones / Europa Press

La Comunitat Valenciana està a la cua en professionals d’infermeria per habitant. N’hi ha 520 per cada 100.000 persones, la tercera que menys en té de tot l’estat espanyol. Això significa que també és la tercera comunitat autònoma on més professionals d’infermeria es necessiten, segons es desprén de la Radiografia de la situació dels cuidats infermers a Espanya, que ha fet públic aquest dimarts l’Institut Espanyol d’Investigació Infermera del Consell General d’Infermeria.

La mitjana d’infermeres i infermers se situa en 532 per cada 100.000 habitants a tot Espanya, un valor molt allunyat de la mitjana de la Unió Europea, que es troba, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, a 852. És el cinqué país per la cua, empatat amb Bulgària, i només per davant de Letònia (490), Xipre (412) i Grècia (341).

Una necessitat en augment

Així, tenint en compte l’actual proporció de personal d’infermeria per pacients, Espanya necessitaria 125.000 professionals més per a poder prestar una assistència sanitària en igualtat de condicions que la resta de països de la Unió amb economies similars. A més, segons el sotssecretari general del Consell General d’Infermeria, José Luis Cobos, el dèficit de personal d’infermeria podria anar augmentant cada any: segons les seues previsions, dels 130.000 professionals que es necessitaria en 2020, un 48% més que els actuals, podríem passar a quasi 180.000 l’any 2028.

Al febrer el sindicat professional Satse també va fer públic un estudi en què concloïa que la Comunitat Valenciana era la segona de tot l’estat amb menys personal d’infermeria, només per darrere d’Andalusia, i que era necessari contractar vora 20.000 professionals més per a poder situar-nos al nivell d’Europa

L’estudi analitza també les xifres d’ocupació del sector, on també hi ha diferències entre les comunitats autònomes. Tot i això es reconeix la recuperació que ha hagut després de la crisi econòmica de 2013 (que va suposar la destrucció d’uns 20.000 llocs de treball), en l’actualitat la taxa mitjana d’atur entre les i els professionals d’Infermeria se situa en el 2,61%. La Comunitat Valenciana és una de les regions on menys atur hi ha, amb un 2,45%. 

També et pot interessar

stats