La Comunitat Valenciana és la comunitat espanyola amb més incidents d’odi i intolerància al 2017

87 dels, almenys, 600 casos registrats l’any passat a Espanya s'han produït en territori valencià

La Comunitat Valenciana va ser la comunitat espanyola que més incidents relacionats amb l'odi i la intolerància va registrar durant el 2017
La Comunitat Valenciana va ser la comunitat espanyola que més incidents relacionats amb l'odi i la intolerància va registrar durant el 2017

La Comunitat Valenciana va ser la comunitat espanyola que més incidents relacionats amb l'odi i la intolerància va registrar durant el 2017, amb un total de 87, seguida de Catalunya, amb 83, i Madrid amb 82.

Segons l’Informe Raxen 2017, elaborat per l'ONG Moviment contra la Intolerància, l’any passat es van registrar almenys 600 incidents i delictes d'odi a Espanya. El president d’aquesta associació, Esteban Ibarra, ha alertat del creixement de la radicalització,  l'extremisme i l'avanç de la xenofòbia.

Les dades que dóna aquest estudi han sigut recopilades de notícies publicades en els mitjans de comunicació i d'institucions com l'Oficina de Solidaritat, la Xarxa Cívica contra l'Antisemitisme o la Plataforma contra la Islamofòbia.

En aquesta ocasió, s'ha pogut elaborar una mostra que té en compte uns 600 incidents i delictes d'odi ocorreguts a Espanya durant l'any passat. No obstant això, segons l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), només es té constància d'un 10 % del total de les agressions que es produeixen. 

D'aquesta manera, el Moviment contra la Intolerància estima que el total de delictes i d'incidents d'odi que tenen lloc a Espanya cada any podria estar entre els 4.000 i els 6.000.

La dificultat per a obtenir dades reals de totes les agressions d'aquest tipus que es produeixen, prové de la por a denunciar de moltes de les víctimes per por a les represàlies que podrien implicar, i també per la falta de formació dels policies i d'altres funcionaris que no estan correctament preparats per a reconéixer aquest tipus de situacions, ha explicat el president de l'ONG.

"L'any passat, la Gran Bretanya va reconéixer 60.000 casos i, Alemanya, 24.000. La realitat és que no hi ha una bona recollida de dades d'aquest tipus en cap dels països membres de la UE, però el nostre es troba en la zona de major tolerància i acceptació de la diversitat”, ha explicat Esteban Ibarra.

Tot i que Espanya  és un país tolerant, Ibarra també ha advertit que, en els últims temps, està augmentant el discurs d'odi en Internet i en les xarxes socials. Aquest discurs, a més, està promogut per organitzacions polítiques populistes i xenòfobes que actuen a tota la UE.

L'informe assenyala que, a Espanya, encara que no existeix una formació política que projecte institucionalment el racisme i la xenofòbia, hi ha nombrosos grups racistes i neonazis que adoctrinen per Internet i protagonitzen actes d'intolerància. Un exemple són els grups ultres relacionats amb clubs de futbol, que constitueixen un viver per al creixement d'aquest tipus d'actituds. 

Mesures per a lluitar contra els delictes d’odi 

L'informe divulga també un decàleg de mesures que caldria posar en marxa perquè la lluita contra el racisme, la intolerància i l'odi fóra més efectiva.

Per a Moviment contra la Intolerància, seria necessari promulgar una llei integral contra delictes d'odi, i una llei general contra tota discriminació i acte d'intolerància, amb l’objectiu d’estimular les denúncies i millorar el suport a les víctimes.

Aquesta ONG també proposa el tancament de llocs web que promoguen i inciten a l'odi, la discriminació i la violència. A més, demanen que es prohibisquen els nombrosos concerts de música, manifestacions i activitats que promoguen aquest tipus d'actituds, a més de la il·legalització de les organitzacions, entitats o partits polítics que impulsen aquest tipus d'iniciatives.

També et pot interessar

stats