La Comunitat Valenciana es blinda per a l'arribada de les fortes pluges

Els bombers han preparat un dispositiu especial i alguns col·legis valencians tancaran dijous i divendres per seguretat.

La Comunitat Valenciana es blinda per a l\'arribada de les fortes pluges
La Comunitat Valenciana es blinda per a l'arribada de les fortes pluges

Els pròxims dos dies seran complicats a la Comunitat Valenciana per l'arribada d'una gota freda que agranarà tot el territori, però especialment el nord. L'episodi, que arranca aquest dijous segons les previsions, serà el més fort des de fa 18 anys. Les pluges començaran a intensificar-se de cara a la vesprada i aniran a més durant la matinada. 

L'Agència Espanyola de Meteorologia i el Centre de Coordinació d'Emergències de la Comunitat Valenciana (CCE) han ampliat la preemergència de nivell roig a tota la província de Castelló per risc extrem de pluges intenses. Les comarques de València estan amb avís taronja i les d'Alacant amb avís groc.

Dispositiu d'emergències

Per a fer front a la gota freda s'ha activat ja tot el dispositiu d'emergències a la Comunitat Valenciana. L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha demanat als municipis valencians precaució pel risc de ruixats forts i persistents. Recomanen que es mantinga la necessària atenció i es seguisquen tots els avisos que emeta durant aquests dies el CCE per a activar, amb antelació, els protocols d'actuació i establir les mesures preventives pertinents. El 112 reforçarà un 15% el personal en les franges horàries en què es preveu més intensitat.

Els bombers han preparat un dispositiu especial per a rescats i salvaments. D'una banda, el Consorci de Bombers de la Província de València ha preparat un dispositiu especial per a rescats i salvaments davant de les previsions de gota freda, i aquest dijous hi haurà un reforç addicional de vint-i-un bombers i s’ha revisat tot el material i l’equipament específics.

D'altra, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha incrementat el personal de les Unitats de Rescat de Muntanya i Aquàtic i els parcs de Peníscola, Almassora, Benicarló i Vinaròs estan en alerta. A més, ja hi ha preparades 3 embarcacions de rescat marítim a Benicarló, Orpesa i Borriana.

A Alacant, més d'un centenar de persones conformen el dispositiu de primera eixida del consorci provincial davant de la possibilitat que els fenòmens meteorològics deriven en inundacions en els pròxims dies en aquestes comarques. La Universitat d'Alacant prepara sacs d'arena per a evitar que l'aigua negue alguns aularis, mentre que a Benidorm ja està prohibit aparcar als carrers pròxims als barrancs, i al Campello han habilitat els pavellons esportius com a refugis per si fora necessari usar-los. Només l'Ajuntament d'Alacant ha mobilitzat 450 efectius, 375 policies locals i 75 voluntaris de Protecció Civil.

Els bombers que estaven de vaga indefinida per un conflicte salarial han abandonat temporalment la vaga i aquests dies treballaran. 

Es recomana seguir les fonts oficials

Emergències recomana a la població seguir les fonts oficials a través de mitjans de comunicació, quan es notifique una preemergència, i no difondre rumors falsos que incrementen l'alarma.

També aconsella informar-se de la situació del territori abans d'iniciar un viatge i circular preferentment per carreteres principals i autopistes, allunyar-se de les riberes de rius i barrancs, no quedar-se als ponts, no intentar creuar un lloc inundat i retirar els vehicles de les zones que es puguen inundar.

Si es produeixen incidències importants en qualsevol municipi, han recordat que els responsables municipals han d'informar al Centre de Coordinació d'Emergències pels canals habituals o a través del telèfon d'emergències 112 Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats