La Comunitat Valenciana, Balears i Catalunya s’alien en la lluita contra el canvi climàtic al Mediterrani

Les tres autonomies reclamen a la UE polítiques de mitigació dels efectes de l'emergència climàtica al Mediterrani occidental

VÍDEO | El fons de la mar és un indicador del canvi climàtic
Imatge d'arxiu d'un bussejador netejant el fons marí / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana ha firmat aquest dijous un manifest amb Catalunya i Balears en el qual es comprometen en la lluita contra el canvi climàtic, a favor de la transició ecològica i la preservació de l'espai comú de la mar Mediterrània.

Així, les tres parts estableixen la seua voluntat de sumar "sinergies i estratègies compartides" per a lluitar contra el canvi climàtic, preservar la biodiversitat, l'ordenació i la planificació de l'espai marí i les activitats humanes que s'hi duen a terme, i el cercle dels recursos i residus.

Les tres autonomies han aprofitat aquesta cimera pel clima per a demanar al govern espanyol que atenga l'especificitat i la singularitat de l'ecosistema mediterrani, a través de l'assignació de fons de la conferència sectorial de medi ambient. A més, han reclamat la implicació de la UE amb polítiques de mitigació dels efectes de l'emergència climàtica al Mediterrani occidental.

També han reconegut la necessitat de descarbonitzar i reduir l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, i han constatat que les altes temperatures i l'increment en la freqüència de les tempestes estan transformant el fons marí.

Entre les primeres actuacions que volen executar es troba establir un límit de velocitat màxima per a les embarcacions que utilitzen el corredor de cetacis i així reduir les col·lisions mortals amb aquests animals. 

El text també reconeix que l'emergència climàtica és "el repte més rellevant" que ha d'afrontar la humanitat en aquest segle, i que impacta especialment sobre el Mediterrani, la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels hàbitats marins.

Un altre punt que han acordat és acudir, "amb una única veu", a la conferència sobre els oceans de Nacions Unides, que se celebrarà a Lisboa del 27 de juny a l'1 de juliol d’enguany.

La consellera d'Agricultura Rural de la Comunitat Valenciana, Mireia Mollà; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el conseller Medi Ambient i Territori de les Illes Balears, Miquel Mir
La consellera d'Agricultura Rural de la Comunitat Valenciana, Mireia Mollà; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el conseller Medi Ambient i Territori de les Illes Balears, Miquel Mir / Europa Press

Per a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, Mireia Mollà, és important fer "passos de gegant i agilitzar mesures d'adaptació i mitigació" del canvi climàtic. Mollà ha demanat també al govern espanyol i a Europa que situen el Mediterrani com un element destacat de les polítiques que es facen en matèria de transició ecològica. 

"No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa. Volem ser responsables de l'adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic", ha assegurat.

Document
Declaració de la cimera mediterrània pel clima i el medi ambient
Consulta'l

També et pot interessar

stats