La Comunitat Valenciana acabarà l'any amb més de 5.000 vacunats

Aquest dimecres s'ha iniciat la vacunació en mig centenar de residències de tots els departaments de salut.

La Comunitat Valenciana acabarà l'any amb més de 5.000 vacunats

Després de l'arribada aquest dimarts del primer enviament setmanal de 31.000 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech, aquest dimecres s'ha iniciat ja la vacunació massiva i simultània en la pràctica totalitat dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana. Cada dilluns arribaran al territori 31.000 vacunes. Concretament, 10.000 al centre de distribució d'Alacant, 5.000 al de Castelló i 16.000 al de València.

La vacunació es realitzarà en cada departament seguint els criteris de prioritat establits que classifiquen les residències en quatre grups: les lliures de Covid-19, aquelles en les quals fa almenys 90 dies que no es registra cap cas actiu, les que no tenen casos actius en aquest moment i la resta de residències.

Cada departament de salut, seguint aquest criteri, ha organitzat la vacunació de la totalitat de les residències de la seua àrea. Aquesta planificació permet que la vacunació no es detinga en cap departament, ja que mentre en un s'està vacunant en residències lliures de Covid-19, en un altre departament es pot estar en un grup diferent.

Així, hui ha començat l'administració de la primera dosi en 50 de residències de tota la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, l'any 2020 es tancarà amb prop de 5.000 valencianes i valencians que hauran rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A partir del dilluns 18 de gener aquestes persones rebran una segona dosi i es completarà, així, el procés de vacunació.

Les vacunes entregades per la farmacèutica en tres punts de la Comunitat Valenciana es troben emmagatzemades a 80 graus sota zero, condicions en les quals poden conservar-se fins a sis mesos. Per a poder utilitzar-les, es descongelen fins a aconseguir una temperatura d'entre 2 i 8 graus. Un procés que tarda aproximadament dues hores. En aquestes condicions de refrigeració, la vida útil de les vacunes és de cinc dies. Una vegada arriben al punt d'administració, s'han de reconstituir amb sèrum fisiològic abans d'injectar-les per via intravenosa. Després d'aquesta última operació, el període d'ús és de sis hores.

Al llarg del primer trimestre de l'any, només de la vacuna de Pfizer, se n'administraran més de 377.000 dosis, 188.000 vacunes completes. Això al marge d'aquelles que puguen arribar en les pròximes setmanes de Moderna o Oxford-AstraZeneca.

També et pot interessar