La comunitat científica jubila el Gran Quilo

A més del patró de mesura, s'han redefinit quatre de les set unitats bàsiques del Sistema Internacional.

El cilindre de platí i iridi atresorat des de fa 130 anys a Sèvres, França
El cilindre de platí i iridi atresorat des de fa 130 anys a Sèvres, França / Christophe Petit Tesson (Efe)

La comunitat científica mundial s'ha acomiadat del Gran Quilo, l'últim objecte físic usat com a patró de mesura, i han redefinit quatre de les set unitats bàsiques del Sistema Internacional (SI), en la seua major revisió des de la seua instauració en 1960.

A partir del pròxim 20 de maig, Dia Mundial de la Metrologia, la unitat bàsica de pes no estarà definida per un cilindre de platí i iridi atresorat des de fa 130 anys a Sèvres, França, i serà substituït per una fórmula matemàtica. Aquesta resolució ha sigut aprovada per unanimitat pels membres de l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures.

A més de la unitat bàsica de pes, el congrés va acordar redefinir tres unitats més en funció de constants universals invariables: L'ampere es mesurarà en funció de la càrrega elemental; el kelvin, en relació amb la constant de Boltzmann, i el mol ho farà en funció de la constant d'Avogadro. El segon, el metre i la candela no varien, però sí la formulació de les seues definicions per a homogeneïtzar-les amb les noves.

Les unitats de mesura es van determinar a partir d'objectes físics o propietats de materials, però aquests són vulnerables a l'acció humana i als canvis mediambientals, per la qual cosa en l'últim segle s'han substituït per constants físiques. El quilo era l'últim supervivent definit per un objecte físic.

Encara que ha estat guardat en una caixa forta sota tres campanes de cristall, els científics van determinar que el Gran Quilo havia perdut al voltant de 50 micrograms i que havia arribat l'hora de jubilar-ho. No obstant això, després del seu retir definitiu, el cilindre de Sèvres posseirà encara una utilitat històrica per a estudiar quant ha variat la seua massa.

També et pot interessar

stats