Compromís denuncia que els consumidors no recuperaran els sobrecostos en la factura per la plataforma Castor

El govern espanyol dona per liquidada la devolució amb els 34,5 milions que que el sistema gasístic va retonar a Enagás.

En imatge, una de les protestes contra la plataforma gasística Castor
En imatge, una de les protestes contra la plataforma gasística Castor / Compromís

El govern espanyol no preveu retornar el diners cobrats per la plataforma Castor als consumidors en les factures de gas lliurades entre els anys 2014 i 2018.

El sobrecost s'havia justificat en la construcció del depòsit de gas a les costes de Vinaròs (Baix Maestrat), el qual finalment es va paralitzar el 2013 per l'impacte sísmic de les obres. El Tribunal Constitucional i el Suprem van anul·lar els diversos decrets i resolucions que emparaven els sobrecostos en la factura.

Tanmateix, en una resposta al senador de Compromís, Carles Mulet, l'Estat dona per liquidada la devolució amb els 34 milions d'euros que el sistema gasístic va retonar a Enagás, l'empresa que gestiona el manteniment de la plataforma, perquè segons explica els diners s'invertiran en la conservació d'altres instal·lacions.

Coneguda la resposta governamental Compromís ha emés un comunicat en què critica que l'executiu no haja adoptat cap mesura per a retonar les quantitats "il·legalment cobrades". Des de la formació es recorda que l'anul·lació de les normes que validaven els recàrrecs suposava que aquests "havien de tornar al seu lloc d'origen, els particulars i empreses".

La coalició ha censurat la falta de transparència i els criteris “estranys” que segons entén acompanyen aquest cas i qüestiona que les decisions beneficien Enagás, una empresa que, segons recorda, té o ha tingut entre els seus consellers i assessors exministres del PSOE com José Blanco i José Montilla o els populars Ana Palacio, Antonio Hernández Mancha, Marcelino Oreja Arburúa i Isabel Tocino.

Compromís lidera la petició al Senat per a la creació d'una Comissió d'Investigació del projecte Castor, a la qual s'han adherit 25 senadors de diferents grups polítics.

També et pot interessar

stats