Es compleixen 45 dies de l’arribada a València dels migrants de l’Aquarius

Acabat el permís de residència del govern central, la majoria ha iniciat els tràmits de petició d’asil.

Els migrants del Dattilo i l'Aquarius són assistits en l'arribada al port de València
Els migrants del Dattilo i l'Aquarius són assistits en l'arribada al port de València / Manuel Bruque (Efe)

Aquest dimecres acaben els 45 dies extraordinaris de permís concedits pel govern central als 630 migrants que arribaren a València a bord de l’Aquarius. Ara comença un període de sis mesos de primera acollida durant els quals es tramitarà la petició d’asil que ja ha iniciat la majoria d’ells.

Tots els migrants tenen ja una destinació d’acollida: 80 han marxat a França, 246 s’han quedat a la Comunitat Valenciana i la resta han sigut derivats a altres comunitats autònomes. Mentre es tramiten les peticions d’asil, l’administració ha posat en marxa programes d’integració i alfabetització que tenen com a objectiu ensenyar-los castellà i integrar-los en la societat i vida laboral. 

Falten famílies d’acollida

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha llançat de nou la campanya “Millor en família. Acollir és créixer” perquè famílies acollidores es facen càrrec dels 30 menors que viatjaven en l’Aquarius i que estan a centres tutelats. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va fer una crida a Les notícies del matí d’À Punt, per remarcar que viure en família és la millor recuperació per als menors després dels traumes que han patit.

El govern central demana ajuda a la UE

Espanya ha demanat a la Unió Europea 35 milions d’euros d’ajuda addicional per a atendre la creixent arribada de persones migrants. Les xifres s’han triplicat enguany respecte de les dades de l’any passat, però tot i això estem molt lluny de la crisi de 2015. Entre els estrangers que arriben a Espanya, hi ha molts més americans i europeus, i els africans només representen el 2,4% de la població.

Els líders de PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, han acusat aquesta setmana al govern de Sánchez de provocar amb gestos com el de l’Aquarius un efecte de crida.

També et pot interessar

stats