Es compleixen 42 anys de l'elecció de la primera dona en la RAE, Carmen Conde

La majoria d'acadèmiques han arribat en el segle XXI, quan la RAE ha començat a impulsar el nomenament de dones.

Les 11 acadèmiques de la RAE
Les 11 acadèmiques de la RAE / Europa Press

Des de la seua fundació en 1713 han format part de la Reial Acadèmia Espanyola un total de 486 acadèmics, entre els quals únicament onze han estat dones. No va ser fins al 9 de febrer de 1978 que es va nomenar la primera acadèmica.

La majoria de les dones hi han arribat en el segle XXI, quan la RAE va impulsar el nomenament de dones, encara que des de l'any 2000 fins ara, dels 38 nomenaments que hi hagut només huit han sigut acadèmiques, és a dir, el 21% dels nous membres són dones.

La filòloga María Paz Battaner va ser l'última dona seleccionada per l'acadèmica, el 3 de desembre de 2015. Abans ho va ser la poeta i traductora Clara Janés (Barcelona, 1940), votada al maig d'aqueix mateix any per a ocupar la cadira O de la institució.

La resta d'acadèmiques són: Carmen Iglesias E, Margarita Salas Falgueras i, Soledad Puértolas Villanueva g, Inés Fernández-Ordóñez P, Carme Riera Guilera n i Aurora Egido Martínez B, qui va ingressar en la institució el juny de 2014.

A més, si s'observa el llistat històric, a les esmentades acadèmiques només caldria sumar els noms de tres dones més: els de la mateixa Conde, qui va llegir el seu discurs d'ingrés en 1979 i que va ocupar la cadira K; Ana María Matute, morta el juny de 2014, que també va ocupar la K; i Elena Quiroga, que va prendre possessió en 1984 de la cadira a, i va morir en 1995.

També et pot interessar

stats