Es compleixen 30 anys de l'entrada de la dona en la Guàrdia Civil

En 1988 es va aprovar la llei que va permetre l'entrada de dones al cos de la Guàrdia Civil.

Les primeres dones guàrdies civils
Les primeres dones guàrdies civils

Aquesta setmana es commemoren els 30 anys de l'aprovació de la llei que va permetre l'entrada de dones en la Guàrdia Civil. Va ser en setembre de 1988 quan les primeres 197 dones guàrdies civils van entrar en l'Acadèmia de Baeza (Jaén) per a formar-se i, un any després, es van incorporar als respectius llocs de treball. 

Però, ja en la dècada dels quaranta, existien figures femenines en el cos conegudes amb el nom de "matrones". La seua labor es limitava a tasques com ara realitzar registres corporals i controls a persones del seu mateix sexe. A més, no podien portar emblemes en el seu uniforme ni armes i solien ser viudes o òrfenes de guàrdies civils. 

Amb el pas dels anys, van augmentar les veus que demanaven permetre a la dona l'entrada en l'institut armat, alhora que es veia com en altres països la dona ja formava part dels cossos policials. Al febrer de 1988 es va promulgar un reial decret llei que permetia a les dones accedir a unes proves "sense distinció de sexe" i els garantia "la seua progressió de carrera en condicions d'igualtat amb l'home". 

Aquest primer any hi va haver 2.917 dones aspirants a entrar en el cos i 197 ho van aconseguir. Malgrat estar la llei acbada d'aprovar, la presència de dones dins del cos estava lluny d'estar normalitzada. Les dones van haver de fer front als rols i els estereotips fins llavors assentats en la societat i en el cos. Calia sumar el fet que les instal·lacions no estaven preparades per a elles i ni tan sols se'ls havia adaptat l'uniforme d'home o creat un d'específic per a elles.

Va ser el 1993 quan va ingressar la primera dona en l'Acadèmia General Militar de Saragossa que, després de cinc anys de formació, es va convertir en la primera dona tinenta de la Guàrdia Civil. En 2007 es crea l'Observatori de la Dona en les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, el primer òrgan en aquest àmbit destinat a formalitzar la igualtat efectiva entre homes i dones en les forces de seguretat. 

Quantes guàrdies civils hi ha?

Encara que el nombre de dones en la Guàrdia Civil ha crescut de forma progressiva en els últims anys, és un percentatge xicotet comparat amb el d’homes, ja que representen poc més del 7% dels efectius, un percentatge que arriba a baixar fins al 0% a mesura que s'ascendeix de càrrec.

A Espanya, a l'agost de 2018 hi havia un total de 76.264 guàrdies civils, d'ells més de 70 mil són homes i un poc més de 5 mil són dones. En els llocs 'base' hi ha 4.749 dones. Són caps i guàrdies. Les dones que actualment es troben en els llocs més alts són dos en el rang de tinenta coronel i 17 comandants. No hi ha cap que ocupe els càrrecs més alts com ara coronel, tinent general o general. 

On hi ha més dones guàrdies civils?

Sense comptar els òrgans centrals de la Guàrdia Civil que és on es troben la majoria de dones guàrdies civils, per comandàncies, la que més en té és la de Madrid (413), seguida de València (196), Alacant (190), la Unitat de Protecció i Seguretat de serveis i edificis públics (177) i Barcelona (163).

També et pot interessar

stats