Es compleixen 100 anys de la tragèdia al cinema La Paz de Castelló

Una falsa alarma d'incendi va provocar una estampida en què van morir 20 xiquets i un soldat.

Cinema La Paz de Castelló en una imatge d'arxiu
Cinema La Paz de Castelló en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Castelló

Aquest dissabte es compleixen cent anys de la tragèdia al cinema La Paz de Castelló en què van morir 20 xiquets i un soldat.

“Foc, campe qui puga!”. Després d'aquesta aparent broma, es va derivar la tragèdia que va commocionar els veïns de Castelló un 17 de novembre de 1918. L'Ajuntament de Castelló de la Plana va fer un homenatge el passat 1 de novembre amb una ofrena floral al mausoleu.

El pas del temps ha deteriorat les inscripcions dels morts i ara són pràcticament il·legibles. Per aquest motiu, el consistori ha restaurat les làpides i ha reparat les parts més danyades del monument.

Les conseqüències d'una gamberrada

L'Ajuntament recorda que el succés va ocórrer un diumenge plujós. El mal temps va convidar els xiquets i les xiquetes a resguardar-se entre les parets del cinema La Paz, situat a la cantonada entre el carrer d’Asensi i el d’Herrero. La primera sessió del llargmetratge va transcórrer amb normalitat, però en canviar el rotllo va sorgir un problema tècnic per un trencament en la corretja de transmissió del projector i la sala va quedar completament a les fosques.

Va ser llavors quan una persona va alarmar els assistents per un fals perill d'incendi, una gamberrada que va ser el detonant de la tragèdia, assenyala el consistori. Una multitud de gent es va dirigir espaordida cap a l'eixida. De res van servir les indicacions dels acomodadors del cinema, que van tractar de tranquil·litzar el públic que, pres de pànic, va fugir desesperat atropellant tot aquell que es posava en el seu camí. Les víctimes van perdre la vida a causa de l'asfíxia per la incontrolable massa de gent.

Una “onada de solidaritat” va inundar la capital de la Plana alhora que el diluvi provocava una apagada. Atesa la incapacitat de l'Hospital Provincial de Castelló per a assistir tots els afectats, els veïns van obrir les portes de les seues cases per a acollir els rescatats. 

També et pot interessar

stats