Es compleix un any de la desaparició de Laura Luelmo

La investigació judicial intenta establir què va passar entre la desaparició i la mort de la professora.

La vícitma, Laura Luelmo, i el seu presumpte assassí, Bernardo Montoya
La vícitma, Laura Luelmo, i el seu presumpte assassí, Bernardo Montoya

Aquest dijous es compleix el primer aniversari de la desaparició de Laura Luelmo, la professora zamorana de 26 anys assassinada presumptament per Bernardo Montoya, sense que de moment hi haja data per al judici.

L’acusat va ser detingut el 18 de desembre de 2018, a penes un dia després de la troballa del cos als afores del Campillo, localitat on la víctima residia, al mateix carrer que el seu presumpte assassí. Acabava de mudar-se de la veïna localitat de Nerva.

Montoya, amb greus antecedents penals com l’assassinat d’una anciana, es troba a la presó sevillana de Morón de la Frontera. Malgrat que va confessar el crim en l’interrogatori policial, posteriorment va canviar la seua declaració i des del 4 d’abril culpa la seua exnóvia de la mort de la xica.

L’autòpsia realitzada en l’Institut de Medicina Legal de Huelva va acreditar que Luelmo va patir abusos sexuals, a més d’un fort colp que li va provocar la mort entre els dies 14 i 15 de desembre, és a dir, entre dos i tres dies després de la seua desaparició.

Montoya està acusat dels delictes d’assassinat, detenció il·legal i agressió sexual. Ha demanat en diverses ocasions la posada en llibertat, què ha rebutjat el jutjat. El seu advocat, Miguel Rivera, ha demanat una prova mèdica per a demostrar suposats problemes d’erecció i evidenciar que no va cometre cap agressió sexual. També ha sol·licitat proves testificals i l’anàlisi del telèfon de Montoya perquè s’estudien els missatges de la seua exparella.

A l’espera del juí continua la instrucció judicial del cas. Pel que fa a la investigació policial, la Guàrdia Civil creu que el 12 de desembre de 2018 Bernardo Montoya va interceptar la jove mestra, que havia eixit a caminar pels voltants del poble, la va emmanillar i la va ficar al maleter del seu cotxe, amb el qual la va portar a la zona coneguda com Las Mimbreras, als afores del Campillo. S’han recopilat diferents proves i anàlisis a la casa del presumpte assassí, en el seu cotxe, entre altres proves pericials, per a determinar què va ocórrer entre el dia de la desaparició i el moment en el qual l’autòpsia va datar la mort, 48 o 72 hores després, el 14 o 15 de desembre.

La desaparició de Laura Luelmo va commocionar al país i va donar peu a massives les concentracions i protestes de repulsa. La família de la docent va demandar una “petició pública de perdó” a l’Estat pel seu “fracàs estrepitós” per “no ser capaç de garantir el dret a la vida i la integritat física” de la filla i ha anunciat que sol·licitarà la presó permanent revisable per a Montoya.

Les mostres d’afecte al Campillo i Nerva han sigut nombroses en aquest temps. El pavelló multifuncional de la primera va passar a denominar-se Laura Luelmo, i també l’aula de dibuix de l’institut de Nerva on la jove impartia classes, en honor a la mestra. 

També et pot interessar

stats