Competència sanciona productores vinculades a Francis Puig amb 42.243 euros per pactar preus en un concurs d'À Punt

La investigació va iniciar-se el 2019 després que la CVMC interrompera el concurs en advertir el possible acord entre diferents ofertes.

Competència sanciona productores vinculades a Francis Puig amb 42.243 euros per pactar preus en un concurs d'À Punt
Competència sanciona productores vinculades a Francis Puig amb 42.243 euros per pactar preus en un concurs d'À Punt

La Comissió de Defensa de la Competència ha sancionat amb un total de 42.243 euros quatre productores per pactar preus en un concurs d'À Punt. La multa ha sigut de 16.801,70 euros per a Comunicaions dels Ports, SA, de la qual és administrador Francis Puig, germà del president de la Generalitat, Ximo Puig; de 26.103,50 euros a Canal Maestrat, SL i Kriol Produccions; i de 3.337,80 euros a Visualiza SLU. Canal Maestrat i Kriol pertanyen a la família Adell Bover, que manté relacions empresarials amb Francis Puig.

La investigació va iniciar-se el 2019 després que la CVMC interrompera el concurs en advertir el possible acord entre diferents ofertes, que presentaven propostes molt semblants. La direcció d'À Punt va posar en coneixement de la situació la Comissió Nacional del Mercat i la Competència, que finalment va traslladar el cas a l'òrgan autonòmic de control. L'expedient de sanció es va tancar a les acaballes de novembre, una vegada constatats els incompliments en la llei de contractes del sector públic.

Entre els fets, la resolució remarca que les quatre empreses “van utilitzar quatre tipus o models d'ofertes, amb preus idèntics en els quatre conceptes, que es repeteixen de manera coordinada en els diferents lots als quals van concórrer” i que “la utilització coordinada d'aquests quatre tipus o models d'oferta respon a un sistema de repartiment”. També afig que les quatre empreses incoades “són les úniques, d'entre les que liciten a diversos lots (dotze empreses en total van presentar ofertes a més d'un lot), que ofereixen preus diferents als diferents lots als quals concorren”, mentre que la resta d'empreses que optaven a algun dels lots va presentar el mateix preu en tots els lots als quals optaven.

La resolució considera que es tracta d'una “infracció molt greu” i demana a les empreses incoades que en el futur “s'abstinguen de realitzar conductes semblants a la tipificada i sancionada”. També demana a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball que vigile el compliment íntegre de la resolució.

També et pot interessar

stats