La comissió del Tajo-Segura avala reduir el transvasament quan els pantans estiguen per davall del 35%

Les aportacions baixaran dels 38 hm³ a 27 hm³ mensuals en escenaris de risc per dèficit hídric.

Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvasament Tajo-Segura
Imatge d'arxiu d'un dels trams del transvasament Tajo-Segura / Europa Press

La Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura ha donat el vistiplau a l’informe encarregat pel Ministeri per a la Transició Ecològica que proposa limitar de 38 hm³ a 27 hm³ mensuals el transvasament quan els pantans es troben per davall del 35% de la seua capacitat.

El canvi obligaria a modificar la Llei 21/2015 mitjançat un reial decret. De moment la comissió ha aprovat un nou transvasament al juliol amb els cabals habituals.

L’estudi, que ha elaborat el Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (Cedex), justifica la reducció en la necessitat de garantir l’equilibri dels embassaments de capçalera per a evitar que es prolonguen en el temps situacions hidrològiques excepcionals o amb absència de recursos que impedirien el transvasament de l’aigua.

El Cedex explica que la regla vigent actualment no té en compte un estudi de 2013 en el qual ja es plantejava un ajust de l’aigua transvasada a 30 hm³/mes i en el seu lloc va mantindre la quantitat en 38 hm³. A més han assenyalat que en els últims anys embassaments com el d’Entrepeñas y Buendía han descendit considerablement.

Per aquest motiu, la comissió també ha plantejat que s’eleve el llindar d’aportacions acumulades en situacions més favorables, quan hi ha un gran volum d’aigua (nivell 1), des dels 1.200 hm³ als 1.400 hm³.

L’informe considera que, si es combinen les dues accions –reduir la quantitat transvasada en època de dèficit hídric i augmentar-la quan hi ha cabal més abundant– es reduirien en un 20% les “situacions excepcionals”, és a dir, quan els recursos hídrics del sistema estan al 5%. Amb tot, s’asseguraria un transvasament mínim superior a 100 hm³ a l’any: tres vegades per davall de la mitjana anual actual, 326 hm³.

La proposta va generar una allau de reaccions crítiques només transcendir l’informe, a principi de juliol. El Sindicat Central de Regants va alertar que la retallada suposaria reduir l’aigua disponible per a reg en 60 hm³ i l’Associació de Joves Agricultors d’Alacant (Asaja) va acusar el govern espanyol d’intentar substituir el transvasament per aigua dessalada de Torrevella (Baix Segura).

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va tercerejar en la controvèrsia assegurant que “el transvasament està garantit” i que, en tot cas “el Consell en defendrà sempre la pervivència”.

L’aqüífer del Camp de Cartagena, en risc de contaminació

D’altra banda, el Ministeri ha explicat que la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) va declarar dijous passat l’aqüífer del Camp de Cartagena “en risc de no aconseguir el bon estat químic” per l’elevada presència de nitrats en la seua aigua.

Aquesta decisió suposa l’activació dels tràmits perquè s’elabore un pla d’ordenació de l’aqüífer, que aboca les seues aigües directament al mar Menor, i l’aplicació mentrestant d’un conjunt de mesures cautelars de compliment obligat.

També et pot interessar

stats