La Comissió Europea denuncia AstraZeneca per no haver entregat a temps 200 milions de dosis

L'executiu comunitari renuncia a comprar cent milions de vacunes addicionals de la farmacèutica a què tenia opció

Astrazeneca
Un detall promocional de la vacuna d'AstraZeneca en una imatge d'arxiu / Reuters

La Comissió Europea (CE) ha denunciat davant els tribunals ordinaris belgues la companyia farmacèutica anglosueca AstraZeneca per entendre que no ha respectat els termes del contracte de vacunes signats amb l'executiu comunitari per al conjunt de la Unió Europea (UE).

AstraZeneca va lliurar només 29,8 milions de vacunes en el primer trimestre i preveu lliurar-ne només 70 milions més en el segon, quan s'havia compromés a entregar 300 milions de dosis.

"La Comissió va iniciar divendres passat accions legals contra la companyia AstraZeneca, sobre la base de l'incompliment de l'acord de compra anticipada", ha precisat en roda de premsa la portaveu de Salut de la CE Stefan de Keersmaecker, que ha especificat que la denúncia s'ha pres en nom de la Comissió i dels vint-i-set Estats membres.

La UE renuncia a 100 milions d'AstraZeneca

L'executiu comunitari també ha informat que renuncia a comprar els cent milions de dosis addicionals a les quals tenia opció, segons l'acord de compra que centralitza les adquisicions a la UE.

Abans de posar la denúncia l'executiu comunitari ha esperat a tindre el suport de tots els estats de la unió, ja que alguns, com França, Alemanya o els Països Baixos reclamaven veure l'escrit legal abans d'introduir-lo en un jutjat.

Tensions des dels primers d'any

La situació complica més si cap la tensa relació entre la CE i AstraZeneca, que ha anat deteriorant-se des que a primer d'any la companyia va anunciar que no podria complir els lliuraments. Uns retards que Brussel·les manté que no han sigut justificats de manera convincent.

El passat 19 de març l'executiu comunitari va reclamar explicacions per carta a la farmacèutica, iniciant així el procediment de resolució de disputes previst en el contracte que ara ha arribat als tribunals.

També et pot interessar

stats