Els comerços i establiments de restauració que esquiven les noves restriccions

T'expliquem les excepcions a l'orde de tancament de la restauració i d'horari limitat a l'activitat comercial.

Grafisme de portada: Miguel Ángel Reino

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat les noves restriccions per a frenar la pandèmia que aquest dimarts va avançar el president Ximo Puig. Entre aquestes, dues destaquen pel gran impacte en la vida quotidiana dels valencians: el tancament total del sector de la restauració –que fins ara tenia limitada l'activitat fins a les cinc de la vesprada– i la reducció de l'horari comercial dels establiments comercials a les sis de la vesprada.

El document especifica diverses excepcions que permetran a alguns establiments comercials, bars i restaurants continuar operant.

Excepcions: sector de la restauració

Els bars, restaurants i cafeteries podran continuar oberts en l'horari habitual per a oferir serveis d'arreplegada de menjar, amb cita prèvia, o d'enviament a domicili.

La resolució del 19 de gener de 2021 de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també exceptua de l'orde de tancament de l'activitat de restauració l'oferta dels locals, establiments i activitats que presten un servei "essencial o no substituïble, i hi especifica els següents:

- La restauració en hospitals o clíniques exclusivament per als professionals dels centres sanitaris i les persones acompanyants dels malalts.

- Serveis de restauració d'establiments hotelers i allotjaments turístics, per a ús exclusiu de la clientela.

– Les cafeteries d'empreses i llocs de treball, per a ús exclusiu del personal.

– El menjador escolar en guarderies i centres docents d'ensenyament reglat.

– Les àrees de servei i bars i restaurants de carretera per a ús exclusiu de transportistes i personal essencial.

Excepcions: establiments comercials

La resolució per al tancament dels comerços a les 18 hores exceptua la prestació de serveis essencials i menciona expressament els establiments que es dediquen a les següents activitats: alimentació, higiene, farmàcies, ortopèdies, òptiques, perruqueries i atenció veterinària.

Els supermercats i les botigues d'alimentació continuaran operant amb normalitat, però l'activitat de les grans superfícies quedarà limitada, en l'últim tram de la vesprada, a la dels comerços que presten els serveis anteriors.

En el cas de les grans superfícies o les botigues que oferisques diverses activitats en un mateix espai, la superfície dedicada als serveis essencials haurà d'estar delimitada i senyalitzada, amb les limitacions d'aforament pertinents.

Excepcions: instal·lacions esportives

La nova instrucció de Sanitat Universal ordena la suspensió de totes les competicions esportives d'àmbit autonòmic o inferior així com el tancament de totes les instal·lacions i centres esportius, siguen oberts o tancats.

La mesura no afecta l'esport d'elit. Del tancament de les instal·lacions s'exceptuen els recintes necessaris per al desenvolupament de competicions internacionals o estatals d'esport professional i les oficials federades de l'esport no professional.

També et pot interessar

stats