Comencen els treballs de recuperació de les zones afectades per l'incendi forestal de Llutxent

L'Ajuntament de Gandia coordinarà totes les mesures posades en marxa pel Consell, la Diputació de València i el Govern d'Espanya.

Els tècnics s'encarreguen de marcar els arbres en mal estat i que representen un perill per a les persones
Els tècnics s'encarreguen de marcar els arbres en mal estat i que representen un perill per a les persones / Àlex Oltra

Una vegada extingit l'incendi diumenge passat i superats els dies que han permés certificar-ne l'extinció i donar seguretat al veïnat, ara comença la fase posterior a l’emergència. Tècnics de l'empresa pública Tragsa, que depén de la Conselleria de Medi Ambient, i de l'Ajuntament de Gandia, avaluen aquest matí la situació dels arbres cremats per a eliminar els que representen un perill per a les persones, els vehicles, les cases o les de comunicació. En concret, tècnics de la Secció d'Emergència de la Conselleria, acompanyats de tècnics municipals, s'encarreguen de marcar els arbres en mal estat i que representen un perill per a les persones.

La coordinació de les mesures que s’han de prendre per part del Govern d'Espanya, el Consell i la Diputació de València es realitzarà des del consistori, ja que és l'administració més pròxima a la ciutadania i la que més informació posseeix de la situació actual. L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, va presidir aquest divendres una reunió de coordinació del dispositiu posterior a l’emergència. Hi van participar Francisco Molina Agulló, director territorial de la Presidència a València, tècnics de l'empresa pública Tragsa encarregats per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències de la Generalitat i membres del govern municipal. En aquesta reunió es va tractar la coordinació del dispositiu que afrontarà la situació una vegada superada l’emergència. Aquest inclou dues vies d'actuació per a preservar l'entorn i possibilitar l'accés a les propietats privades  que s’han vist afectades.

La primera de les actuacions consistirà a demanar que es declare zona d'emergència per part del Consell de Ministres. Això permetrà l'actuació en propietats públiques i privades, a més d'oferir ajudes per als afectats per l'incendi. L'Ajuntament de Gandia es posarà en contacte amb els propietaris de les parcel·les privades cremades perquè autoritzen l'accés als treballadors de Tragsa durant els pròxims dies. No obstant això, els propietaris també poden posar-se en contacte directament amb l'Ajuntament per tal de sol·licitar-hi la intervenció.

La Generalitat, tal com va afirmar el president Ximo Puig, s'encarregarà d’oferir allotjament per a totes les persones que hagen perdut la seua primera residència. A partir de hui dilluns es començarà a redactar un decret que inclourà els set municipis afectats per l'incendi.

D'altra banda, la Diputació de València ha d'establir línies de col·laboració per a gestionar la situació una vegada passada l’emergència i dur a terme les millores necessàries a la carretera provincial afectada.

En paral·lel, la segona actuació està relacionada amb l'habitabilitat i realitzarà actuacions perquè les persones puguen tornar a les seues cases amb les màximes condicions de seguretat. Amb aquest objectiu, s'han posat en marxa des de hui quatre grups de treball relacionats amb habitatge, medi ambient, serveis bàsics i neteja i desenrunament.

També et pot interessar

stats