Comencen les mobilitzacions per la dignificació de l'atenció primària

Aquest dimarts s'han celebrat les primeres concentracions a les portes dels centres de salut.

Imatge de portada: Concentració de sanitaris a Castelló davant de Salut Pública

Les federacions sanitàries dels sindicats CCOO PV i CSIF comencen aquesta setmana una sèrie de concentracions per a reclamar la revisió del model d'atenció primària i un increment estructural de les plantilles. La primera ha tingut lloc aquest dimarts en centres de treball d'atenció pública i centres d'atenció primària de tot el nostre territori.

El pròxim dia 20 d'octubre les concentracions es faran als centres d'especialitats sanitàries i el dia 29 s'uniran a les mobilitzacions convocades a tot Europa en defensa dels serveis públics de salut. Aquest dia, la principal concentració en l'àmbit estatal se celebrarà a les portes de la seu del Ministeri de Sanitat.

En declaracions a À Punt NTC, Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO PV, afirma que, si no s'adopten mesures prompte, "el problema de falta de professionals serà molt superior. I això no se soluciona amb un reial decret per a canviar funcions als uns i als altres, se soluciona planificant adequadament les necessitats de professionals".

En paraules del sindicat CSIF, la pandèmia ha fet molt més visible les carències que hi ha des de fa molts anys en el Sistema Nacional de Salut, pel qual els professionals "han lluitat i continuen lluitant amb les armes que els han deixat".

Els dos sindicats demanen que es creen 7.000 noves places per a personal sanitari, a més de mantindre les contractacions temporals que es van efectuar per a fer front a la crisi del coronavirus. Un altre punt que consideren clau és el desbloqueig del sostre de despesa de les comunitats autònomes, fet que impedeix als governs autonòmics gestionar les plantilles de treballadors. També s'exigeix al govern estatal un augment en el finançament de la despesa sanitària que arribe al 7,2% proporcional al PIB, així com destinar un 25% total del pressupost per a sanitat en l'atenció primària.

També et pot interessar

stats