Comencen a funcionar tres ‘jutjats Covid’ per a resoldre una mitjana de 700 casos al mes

En total, el reforç el compondran 33 professionals entre els tres jutjats i ha suposat una inversió de 850.000 euros.

Imatge de la Ciutat de la Justícia de València
Imatge de la Ciutat de la Justícia de València

Aquest dilluns comencen a funcionar a la Comunitat Valenciana tres jutjats Covid-19, un en cada capital de província, que està previst que resolguen vora 700 casos al mes. Els nous òrgans judicials es posen en marxa per a alleujar la càrrega de treball provocada per la suspensió dels terminis processals a causa de la declaració de l’estat d’alarma la passada primavera.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que, a les províncies de València i Alacant, la jurisdicció més afectada per la suspensió dels terminis processals ha sigut la mercantil, mentre que a Castelló ha sigut la social. Per aquest motiu, s’ha creat el jutjat mercantil número 5 a València, mentre que a Alacant serà el número 4, i, en el cas de Castelló, el nou òrgan judicial social és el número 5.

En total, el reforç el compondran 33 professionals entre els tres jutjats i ha suposat una inversió per part de la Conselleria de Justícia de 850.000 euros. Els jutjats de València i Alacant tindran una plantilla de 4 gestors, 5 tramitadors i 1 auxili judicial per a assistir a cada jutge i lletrat de l’administració de justícia, i a Castelló s’ha disposat una dotació de personal de 2 gestors, 4 tramitadors i 1 auxili judicial.

Pla Reactiva Justícia

Bravo ha defensat que malgrat que aquests reforços alleujaran la càrrega de treball, continua sent necessari que es pose en marxa el Pla Reactiva Justícia Covid 2021 proposat a la sala de govern del Tribunal Superior, al Consell General del Poder Judicial i al Ministeri de Justícia, i que compta ja amb el suport unànime dels col·legis d’advocats, procuradors i graduats socials de tota la Comunitat Valenciana.

Aquest pla preveu el desplegament de 18 jutges de reforç, 9 lletrats de l’administració de justícia i 41 funcionaris que se sumarien a aquests jutjats Covid per a potenciar les jurisdiccions civil i social a València i Alacant i la mercantil a Castelló.

D’aquesta manera, València tindria 10 jutges de reforç, 5 lletrats de l’administració de justícia i 22 funcionaris. Per part seua, Alacant tindria 7 jutges, 4 lletrats i 16 funcionaris, mentre que per a Castelló es disposaria d’un jutge, un lletrat i tres funcionaris.

Amb aquesta iniciativa es pretén tornar a organitzar el calendari judicial, perquè, segons ha alertat Bravo, actualment s’estan programant judicis per a final de l’any 2022 i, si no es posa remei, els terminis d’espera d’un servei essencial com és la justícia seran “completament inacceptables”.

També et pot interessar

stats